Омикрон се разпространява с изключително висока скорост и до момента

...
Омикрон се разпространява с изключително висока скорост и до момента
Коментари Харесай

СЗО: Омикрон не може да се спре само с ваксинация

Омикрон се популяризира с извънредно висока скорост и досега беше подценяван - това са последните изводи на СЗО за новия вид на Covid-19.

Според генералния шеф на организацията, макар че болестта протича по-леко, броят на инфектираните може да затрудни здравните системи, изключително в по-слабо развитите страни. Към момента случаи на Омикрон публично са регистрирани в 77 страни, само че евентуално вирусът циркулира допълнително страни.

Според Гебрейесус, Омикрон не може да се спре единствено с имунизация, нужни са и санитарни ограничения като съблюдаване на персонална хигиена, носене на маски, проветряване.

От централата в Женева напомнят, че доста страни към момента нямат потенциал да секвенират проби от биоматериал на всички инфектирани и умряли от Covid-19. Ето за какво СЗО не изключва, че ще бъде мъчно да се получи точна информация за варианта, който е довел до гибел на инфектиран. В същото време от организацията чакат през идващите седмици да има повече данни за тежестта на хода на болестта при заразяване с „ Омикрон “. Такава информация е „ нужна за цялостно схващане на клиничната картина на инфектираните “ с този вид на ковид. СЗО приканва страните да събират и споделят данни за грижите за пациентите в лечебните заведения, употребявайки платформата на организацията за COVID-19.

Междувременно броят на жертвите на ковид --> надвиши 800 000, случаите на болест в страната надминаха 50 милиона. Данните са на университета Джонс Хопкинс. За високоскоростното разпространяване на Омикрон свидетелства и фактът, че за последните 11 седмици има 100 000 смъртни случая - най-вече за толкоз къс интервал от време. Сравнението е на база зимата на 2020 година.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР