Омбудсманът Мая Манолова провежда изнесена приемна в Шуменско. Днес тя

...
Омбудсманът Мая Манолова провежда изнесена приемна в Шуменско. Днес тя
Коментари Харесай

Мая Манолова: Ще дам на съд кмета на Хитрино

Омбудсманът Мая Манолова организира изнесена приемна в Шуменско. Днес тя се среща с хора в Хитрино, където през 2016 година влакова злополука лиши живота на 7 души, а близо 30 бяха ранени. Разрушени бяха над 20 здания, а поради заплаха от обгазяване селото бе евакуирано, написа dariknews.bg.

Мая Манолова съобщи, че има повече от 60 тъжби от хора от селото, които се оплакват, че къщите им не са ремонтирани към момента.

Дойдох на място, с цел да видя какво е свършено и дали хората от Хитрино са съгласни с разпределените средства. Настояхме кметът да разгласи описите на удвоените до този миг пари, в това число и неговото предложение за последната сума, само че доколкото запознат съм срещите ми до този миг - това не е свършено, съобщи омбудсманът. 
 
По думите й, хората нямат контракти за осъществените поправки, нямат количествено-стойностни сметки, което провокира съмнения за нерационално потребление на вложените пари. 

Аз съм тук от името на публичния съвет, с цел да извърша инспекция, защото сумите не са дефинитивно преведени на общината, и в случай че има случаи на нецелесъобразно разходване на средства, това да бъде спряно, съобщи Манолова.

Мая Манолова разясни, че е отправила искане за осъществяване на инспекция и даване на информация, само че такава не й е била предоставена. 

Това ме кара като омбудсман за първи път да стартира процедура по налагане на наказване пред областен съд. В случая има отвод за даване на информация и документи и за пръв път ще дам кмет на областен съд, сподели тя.

Най-големият проблем е с неналичието на гласност и бистрота за взетите решения от Обществения съвет на Хитрино, за изхарчените досега пари и за сумите, които са вложени в строителство и ремонтни работи. 

Ремонтите на най-засегнатите къщи са завършили, остава напълно дребна численост, които ще бъдат финансирани от Фонд " Социална протекция " и към този момент сме създали предложение пред БЧК за останалата част от засегнатите къщи, които са отдалечени от случая, сподели зам.-кметът на Хитрино  Ахмед Ахмед.
 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР