Омбудсманът Мая Манолова изпрати становище до ЦИК и народните представители

...
Омбудсманът Мая Манолова изпрати становище до ЦИК и народните представители
Коментари Харесай

Мая Манолова с 14 спешни мерки до ЦИК и народните представители за машинното гласуване

Омбудсманът Мая Манолова изпрати мнение до ЦИК и народните представители с в детайли написани 14 ограничения, които да подсигуряват сполучливото протичане на машинното гласоподаване на локалните избори тази есен. Това оповестиха от пресофиса на обмудсмана.

Поводът е проведената работна среща по сложени от Централната изборна комисия проблеми, свързани с машинното гласоподаване през днешния ден в Народното събрание.

Мерките са резюме на изводите, до които специалисти, депутати, наблюдаващи, политолози и жители стигнаха на форума, проведен от Омбудсмана предишния петък, точно отдаден на машинния избор и проблемите, които породиха по време на изборите за европейски парламент напролет. Категоричното мнение на Омбудсмана е, че „ бъговете “ в системата са вследствие на неприятната организация на изборната администрация, а не на машините.

Сред препоръчаните стъпки за превъзмогване на проблемите са ограничение на измененията в изборното законодателство преди избори, привикване на кръгла маса с всички участници в изборите, преди лятната почивка на институциите, възстановяване на разяснителната акция на ЦИК за правата на гласоподавателите и методите за гласоподаване, която да стартира най-малко месец преди деня на гласоподаване, гласност на критериите от ЦИК за одит на машините за гласоподаване, навременно издание на методически инструкции за работа в секциите с машинно гласоподаване, смяна в модела на образование на представителите на РИК и СИК, смяна и опростяване на протоколите на СИК – отбелязване на подадените с машина гласове за обособените участници и преференциите за претендентите, въвеждане на контролно броене на хартиените разписки от машинното гласоподаване за сходството им с крайния машинен протокол с обществена процедура.

Общественият бранител остро се опълчва на опитите и почналата акция за унищожаване на гласуването с машини и е безапелационна, че това може да рискува честността на изборите и да се изгуби така и така ниското доверие в изборния развой, а е и причина до електронно гласоподаване въобще да не се стигне.

„ Припомням, че ЦИК има обвързване до края на месец юли 2019 година да сътвори непрекъснато настоящо профилирано звено за техническо обезпечаване и надзор на електронното гласоподаване, а до края на месец март 2020 година да одобри пътната карта за произвеждането му. Факт е, че планът на Държавна организация „ Електронно ръководство “ за отдалеченото електронно гласоподаване имаше период до 31 декември 2018 година за осъществяване на системата, само че всички замълчаха и никой не изясни за какво не се работи по този план и въобще какво се случи с него, а той е за 1,5 млн. лева европейско финансиране”, акцентира Мая Манолова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР