Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че при въвеждането на зелени сертификати

...
Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че при въвеждането на зелени сертификати
Коментари Харесай

Омбудсманът: Дискриминират хората с антитела и с медицински противопоказания за ваксина


Омбудсманът Диана Ковачева съобщи, че при въвеждането на зелени документи са дискриминирани хората с медицински противопоказания за ваксина и тези, които са преболедували ковид, имат висок титър антитела и по рекомендация на лекарите не би трябвало да се ваксинират. Те остават лишени от здравния документ, който е пропуск за естествен живот, сподели Ковачева пред Нова тв.

Тя е отправила запитване с рекомендации по въпроса още през юни месец, както до здравното министерство у нас, по този начин и до Европейската комисия, само че няма отговор.

Ковачева означи, че преболедувалите без тест и неимунизираните по медицински аргументи не могат да си извадят документ. Какво да вършат? Да се тестват през два дни, с цел да отидат на работа? Ако се окаже, че те би трябвало да си заплащат, това е неправилно, не е задачата на заповедта хората да си бъркат в джоба, безапелационна беше Ковачева.

Според Закона за здравето, страната и държавният бюджет би трябвало да обезпечат тестванията за хората, а не жителите да доплащат. Ковачева е безапелационна, че не може три пъти в седмицата хората да заплащат по 10 лв. за проби, с цел да могат да работят.

За мен би трябвало да бъде декларирано, че ще бъдат безвъзмездни. Не одобрявам лечебните заведения и жителите да поемат тестванията, законът за здравето го показва категорично, акцентира омбудсманът.

Според нея заповедта не е била организационно обезпечена и по тази причина сме се събудили с репортажи от опашки пред лечебните заведения сутринта.

Въвеждането на ограничения в подобен къс период ги слага в неспособност да ги изпълнят. На хората се дължат отговори на въпроси, които не са намерили отговори в заповедта на здравния министър, сподели още омбудсманът.

Тя, също така, не вижда логичност в издаването на документ единствено при сложена първа доза ваксина. Това значи, че ще се позволяват хора, които нямат построен имунитет. Въпросът е какво пазим, попита Диана Ковачева.

Омбусманът не утвърждава затварянето на учебните заведения в София със заповед от 17 часа следобяд. Децата и техните родители трябваше за по-малко от 12 часа, от нощес до тази заран, да се пренастроят. Родителите трябваше сутринта да съумеят да се провеждат, с цел да вземат учебниците на децата си и да се уговорят с работодателя си, тъй като не могат да ги оставят сами, разяснява Ковачева. Според нея онлайн образованието е изчерпало своя лимит, посочило е доста съществени дефицити и е безусловно недопустимо за дребните възпитаници от 1 до 4 клас.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР