Омбудсманът Диана Ковачева внесе искане в парламента Covid добавките към

...
Омбудсманът Диана Ковачева внесе искане в парламента Covid добавките към
Коментари Харесай

Омбудсманът иска Covid добавките към пенсиите да не се удържат от частни съдебни изпълнители

Омбудсманът Диана Ковачева внесе искане в Народното събрание Covid добавките към пенсиите да не се удържат от частни правосъдни реализатори.

" Covid добавките към пенсиите от 60 лв. имат обществен темперамент и като антикризисна мярка съставляват помощ за пенсионерите от страната в изключителната пандемична обстановка ", показва Ковачева.

Тя акцентира, че възрастните хора, които страната подкрепя в обстановката на пандемия, я алармират, че още преди добавката да стигне до тях, тя към този момент им се удържа за наложени запори поради непогасен заем или усложнения в заплащането на битови сметки.

" По този метод, вместо да бъдат подкрепени в разгара на Covid рецесията, сумите им отиват за погасяването на задължения и по този начин една от най-уязвимите елементи от обществото се оказва неподкрепена в рецесията, в това число за покриване на най-неотложните потребности като храна ", акцентира омбудсманът.

По тези аргументи публичният медиатор насочва искане до ръководителя на Народното събрание, до комисиите по труда и обществената политика и по бюджет и финанси, да включат експлицитна нормативна наредба, с която Covid добавките, изплащани като антикризисна мярка към пенсиите, да станат несеквестируеми при наложени запори.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР