Омбудсманът Диана Ковачева сезира служебния министър-председател Гълъб Донев за необходимостта

...
Омбудсманът Диана Ковачева сезира служебния министър-председател Гълъб Донев за необходимостта
Коментари Харесай

Омбудсманът сезира премиера, че не се отпускат водни помощи

Омбудсманът Диана Ковачева сезира служебния министър-председател Гълъб Донев за нуждата от съблюдаване на законите по отношение на използване на ограниченията за обществено подкрепяне на хората с ниски приходи при възнаграждение на водоснабдителните услуги, оповестиха от пресцентъра на публичния бранител.

От там напомнят, че проф. Ковачева към този момент се е обърнала към служебните министри на финансите и труда и обществената политика за информация по области какъв брой са жителите, които през 2021 и 2022 година са получили така наречен водни помощи за питейно-битови потребности. Омбудсманът настоя да разбере за посочения интервал какви са действително размерите на изплатените обществени помощи в лв. и на какъв брой лица са били дадени, в това число основанието за отпущането им.

Повод за писмото на публичния бранител е фрапантният скок на водата в цялата страна, както и зачестилите тъжби до институцията на хора, които мъчно заплащат сметките си за нея и се оплакват поради отвод на районните дирекции „ Социално подкрепяне “ да отпускат водни помощи.

Диана Ковачева е получила отговор от служебния вицепремиер и обществен министър Лазар Лазаров, от който излиза наяве, че Министерството на труда и обществената политика застъпва кардинална позиция от 2004 година, че Законът за обществено подкрепяне реализира нужната обществена отбрана, без да се постанова въвеждането на специфичен тип помощ, осведомят от пресцентъра на публичния бранител. 

„ Законът е явен и показвам убеденост, че ще предприемете нужните дейности за спазването му. Законодателят по категоричен метод, без опция за избор, е регламентирал правото за приемане на съответния тип помощ на избраната група лица “, написа омбудсманът до служебния министър-председател.

Тя акцентира, че според Закона за обществено подкрепяне изискванията и редът за отпущането, изплащането, изменянето, прекъсването, възобновяването и прекратяването на обществените помощи се уреждат с правилника за използване на този закон, като се изключи целевите помощи за отопление, които се уреждат с разпоредба на министъра на труда и обществената политика.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР