Омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван Гешев, служебния министър

...
Омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван Гешев, служебния министър
Коментари Харесай

Омбудсманът сезира прокуратурата за нарушени права на онкоболни

Омбудсманът Диана Ковачева сезира основния прокурор Иван Гешев, служебния министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев и вр.и.д. шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) доктор Йорданка Пенкова във връзка журналистическо следствие и тъжби за нарушени права на пациенти с онкологични болести и компрометирането на тяхното лекуване.
Става въпрос за следствието на Валя Ахчиева " Пътеводителят: Търговия със гибел? ", в което се твърди за порочна скица за неприлагане на онкоболни хора на скъпоструващи медикаменти, заплащани от НЗОК, и неналичието на ефикасен надзор, за което омбудсманът желае инспекции. 
Проф. Ковачева обръща внимание на сериозността на изнесените изказвания, тъй като се отнасят за изключително уязвима група, каквито са онкоболните пациенти, за които е решаващо навременното и дейно лекуване.
" Очаквам също в къс период да бъдат разисквани и подхванати дейности, с които да се обезпечи дейно следене и надзор върху използването на лекарствени артикули, включително за налагане на ефикасни, пропорционални и възпиращи наказания за нарушителите ", акцентира още в писмото си до Министерство на здравеопазването и НЗОК омбудсманът.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР