Омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван Гешев, служебния министър

...
Омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван Гешев, служебния министър
Коментари Харесай

Омбудсманът сезира Гешев и Меджидиев, причината

Омбудсманът Диана Ковачева сезира основния прокурор Иван Гешев, служебния министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев и вр.и.д. шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) доктор Йорданка Пенкова във връзка журналистическо следствие и тъжби за нарушени права на пациенти с онкологични болести и компрометирането на тяхното лекуване, осведомят от пресцентъра.

Оттам прецизират, че става въпрос за следствието, в което се твърди за порочна скица за неприлагане на онкоболни хора на скъпоструващи медикаменти, заплащани от НЗОК, и неналичието на ефикасен надзор, за което омбудсманът желае инспекции.
-->
" Възможността използването на пациент на скъпоструващ лекарствен артикул, и заплащането му от Националната здравноосигурителна каса да бъде регистрирано повече от веднъж в Системата за верификация на медикаментите, без това да бъде проследено и да последва реакция от контролните органи, основава действителни предпоставки лекарствени артикули на процедура да не бъдат приложени, с което не просто жестоко се нарушават права на жителите като пациенти и здравноосигурени лица, а и е допустимо да се стигне до телесно увреждане или гибел ", написа омбудсманът.

Проф. Ковачева обръща внимание на сериозността на изнесените изказвания, тъй като се отнасят за изключително уязвима група, каквито са онкоболните пациенти, за които е решаващо навременното и дейно лекуване. 

" Освен съответните случаи с лекарствения артикул, обект на журналистическото следствие, неналичието на ефикасен надзор основава основателни терзания, че изнесеният в предаването случай не е индивидуален и посочената скица е допустимо да се ползва и за други скъпоструващи лекарствени артикули, от което да произтекат извънредно неподходящи последствия в здравната сфера на безграничен брой лица ", добавя Диана Ковачева.

Тя акцентира, че в случай че при онкологично болен пациент не е приложено животоспасяващото лекарство или лекуването му бъде прекратено и не е завършено съгласно лекарското наставление, съществува действителен риск това да има съдбовен край за него.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР