Омбудсманът Диана Ковачева се обърна към служебния министър на икономиката

...
Омбудсманът Диана Ковачева се обърна към служебния министър на икономиката
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска проверка за спекула при пазара на дърва и пелети за огрев

Омбудсманът Диана Ковачева се обърна към служебния министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов с гледище по подготвеност да бъдат осъществени инспекции на пазарите за далавера при цените на твърдите горива – дърва за огрев, пелети и въглища за битови потребности.

Поводът са десетките тъжби и сигнали на жители, които не престават да постъпват в институцията на публичния бранител поради невижданото нарастване в бранша и дефицит на обособени твърди горива за битови потребности в другите региони на страната.

На 23 септември т.г. омбудсманът сезира Комисията за защита на конкуренцията за изработката на секторен разбор, с който да се изследва конкурентната среда на пазарите на произвеждане и реализация на твърди горива, както и на аргументите, довели до покачване цените на дребно.

На 27 септември 2022 година Комисия за защита на конкуренцията разгласява позиция, в което осведоми, че организира мониторинг на пазара на твърдите горива, отчитайки всички външни и вътрешни фактори, оказващи въздействие върху пазара у нас. В позицията обаче се показва, че Комисия за защита на конкуренцията няма пълномощията за ценово контролиране, нито за следствие на „ далавера “.

" Информирана съм за желанията на министъра на стопанската система и промишлеността, оповестени през м. февруари 2022 година, за ограничения против „ спекулата “ с дърва за огрев и по-конкретно за ограничение на веригите от прекупвачи и медиатори, които в допълнение покачват цените на твърдите горива. С терзание означавам обаче, че след това обществото не беше осведомено за подхванатите дейности и получените резултати ", написа омбудсманът.

Диана Ковачева акцентира, че неподходящите трендове се следят от средата на 2021 година, че казусът се задълбочава през есенно-зимния сезон 2021-2022 година, а през летните месеци на 2022 година и досега цените ескалират до непостижими за крайните консуматори стойности.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР