Омбудсманът Диана Ковачева препоръча на министъра на образованието и науката

...
Омбудсманът Диана Ковачева препоръча на министъра на образованието и науката
Коментари Харесай

Омбудсманът към МОН: Обединение на ВУЗ само след широка обществена подкрепа

Омбудсманът Диана Ковачева предложи на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков тематиката за преобразуването на държавни висши учебни заведения да се сложи на изчерпателен разбор и необятно публично разискване, след сериозна оценка на университетската мрежа, като се вземат поради обективните данни за положението на висшето обучение към сегашния миг и се преценяват позитивните и негативните последици от сходно решение.

„ Бих желала да изразя убедеността си, че ще бъдат регистрирани позициите на академичната общественост, тъй като единствено с необятна социална поддръжка може да се осъществят промени, които да доведат фактически до повишение качеството на висшето обучение в страната “, безапелационна е проф. Диана Ковачева.

Повод за отправената рекомендация са получените в границите на няколко дни в институцията на публичния бранител две позиции от Студентските препоръки на Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи (ВУТП) в гр. София и Минно-геоложкия университет (МГУ) „ Св. Иван Рилски “, гр. София, които се афишират срещу концепцията на просветителното министерство за обединяване и преструктуриране на държавни висши учебни заведения.

„ В позициите се показва терзанието и безапелационното противоречие на студентската общественост на ВУТП и МГУ със декларираното желание. Посочва се, че членовете на Студентските препоръки, като представители на обучаваните студенти, одобряват като опасност към идентичността и автономията на двете висши образователни заведения сливането им с други висши образователни заведения “, написа омбудсманът.

Проф. Ковачева обръща внимание, че Студентските препоръки недоволстват от неналичието на бистрота при вземането на решения за преструктуриране на държавните ВУЗ в страната, както и от неналичието на разбор за изгодите от сливането на висше учебно заведение с други такива.

„ Посочва се позицията на противоречие за препоръчаната промяна изказана от Европейската асоциация на професионалните висши учебни заведения - EURASHE, „ която ползвайки своя опит, ясно предизвести за бъдещите негативи от възможното обединяване на висшите учебни заведения в България “. Цитира се и мнението на президента на EURASHE господин Армандо Пирес, съгласно който има „ доста отрицателни последствия в други европейски страни когато преструктурирането се реализира „ от горната страна надолу “ без поддръжката на тези, които дават висше обучение на място “, добавя публичният бранител.

Омбудсманът показва, че Студентският съвет към ВУТП се притеснява, че предлаганите промени за обединяване на висшите учебни заведения по-скоро ще доведат до занижаване на качеството на образование и до заличаване идентичността на ВУТП пред основните им сътрудници в телекомуникационния и IT бранш, както и на 140-годишната история на Висшето учебно заведение.

Диана Ковачева осведоми, че Студентският съвет към МГУ също е несъгласен с окрупняването на университетите в мега структури и е безапелационен, че университетът им е неповторим, има построена известност, различим е на международната карта, единствен в страната, а в Европа е един от 4-те минни университета.

„ Като народен омбудсман проследявам от близко процесите в системата на висшето обучение. Постъпващите в институцията многочислени сигнали и тъжби от жители обгръщат съвсем целия набор от проблеми и дават опция за противоположна връзка и разбор на приложимостта на подхванатите ограничения и за действието на системата на висшето обучение “, написа още Ковачева.

Тя акцентира, че е осведомена с признатата Стратегия за развиване на висшето обучение у нас за интервала 2021-2030 година, чиято цел е да обезпечи стабилно развиване на висшето обучение в страната за посочения интервал. Но показва страдание, че при приемането на Стратегията значителен недостиг е неналичието на необятна и обществена полемика с представители на академичната общественост.

„ Наясно съм, че задачите, които се слагат пред висшето обучение в страната са разследване от процесите на глобализация и нуждата българските висши учебни заведения да се интегрират сполучливо в общото европейско университетско пространство. В същото време, намирам, че е належащо да се съхранява идентичността на националната ни просветителна система, националните просветителни обичаи и основаните положителни практики. Тази позиция показах и при приемането на Стратегия за развиването на висшето обучение в Република България за интервала 2021-2030 година “, добавя тезата си омбудсманът.

Диана Ковачева показва още, че в академичната общественост остава чувството, че промените се правят небрежно и без доказване на тяхната успеваемост, което поражда подозрения за задълбочаване на проблемите във висшето обучение и занижаване на качеството му.

„ В този смисъл, считам, че е належащо необятно публично разискване със заинтригуваните страни и академичната общественост като се регистрират всички условия, свързани с особеностите и потребностите на развиването на страната, на съответния район, което виновните институции би трябвало да правят оценка заслужено и независимо “, предлага омбудсманът.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР