Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до служебния кабинет в лицето

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до служебния кабинет в лицето
Коментари Харесай

Омбудсманът: На свободния пазар на електроенергия в ЕС се генерират свръхпечалби

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати мнение до служебния кабинет в лицето на министър-председателя Гълъб Донев, министъра на енергетиката Росен Христов и вецепремиера по икономическите политики Христо Алексиев, в което настоя за предоговаряне на периодите за либерализация на пазара за ток на семействата, защото крайната дата 31 декември 2025 година , съгласно нея, е нереалистична.

Проф. Ковачева обръща внимание на обстоятелството, че обществената и енергийната политика би трябвало да регистрират общи фактори, тъй че да разрешават провеждането на сложни промени, каквато е либерализацията на пазара на електрическа енергия. 

Аргументът на омбудсмана е, че огромна част от българските семейства не са готови за цените на свободния пазар, а в случай че либерализацията към момента беше реалност, битовите сметки за ток щяха да бъдат в пъти по-високи и на фона на приходите у нас, непостижими за заплащане. 

Проф. Ковачева акцентира в мнението си, че през последните дни от Кризисния щаб по енергетика и от Министерството на енергетиката бяха направени спорни изказвания по отношение на използването на нов тип цени (според количеството употребявана електроенергия). Тя напомня, че в мнения към този момент е изразила позицията си, че двете цени не са работещ механизъм за понижаване на цената на тока за семействата.

Според нея не излиза наяве по какъв начин е избран посоченият предел от 300 киловатчаса на месец, след това 300/800 киловатчаса съгласно сезона. Посочва, че не са осъществени нужните калкулации, които да демонстрират какъв е приблизителният месечен разход на електрическа енергия за семействата, изключително за тези, които употребяват електричество за отопление. И добавя, че методът с разделянето на цените съгласно потреблението не регистрира значими фактори, каквито са броят на лицата в семейството, техните приходи и прочие

„ Предвид това считам, че окончателното решение да не се ползват разнообразни цени при потреблението на електрическа енергия сега е най-разумно “ , безапелационна е Диана Ковачева.

Тя добавя, че точно тези оферти от страна на служебното държавно управление стават мотив да изиска предоговаряне на периодите за либерализацията на пазара на дребно на електрическата сила. 

„ Съгласно Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България, промяната включва установяване на критерии за идентифициране на енергийно бедните. През годините омбудсманът е отправял многочислени рекомендации за това към способените органи, само че без резултат “, написа публичният бранител.

Диана Ковачева акцентира, че в Националния проект за възобновяване и резистентност на България е заложен също еволюционен и поетапен преход към либерализиран пазар на електрическа енергия за битовите клиенти в интервала 2023 година - 2025 година

Акцентира, че макар поетите задължения към Европейската комисия, изискванията в страната ни и на интернационалния пазар сега не кореспондират с тях.

„ Като цяло в бранша у нас се следи неустойчивост на цените, а на свободния пазар на електрическа енергия както в България, по този начин и в Европейски Съюз се генерират свръхпечалби , за които на политическо ниво се търсят нови регулаторни принадлежности под формата на нови налози за производителите и разнообразни типове краткотрайни обезщетения за потребителите. Налице е остра нужда от далновидни решения, решения в полза на българските жители. Категорично е мнението ми, че плануванаъа промяна следва да се извърши гладко и в сходство с платежоспособността на популацията “, акцентира омбудсманът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР