Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до министрите на здравеопазването и

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до министрите на здравеопазването и
Коментари Харесай

Омбудсманът настоява за спешни промени в медицинската експертиза

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати мнение до министрите на опазването на здравето и обществената политика Христо Хинков и Иванка Шалапатова, в което сигнализира, че пет месеца след последните промени в нормативните документи за хората с увреждания, проблемите им с здравната експертиза остават.

Поводът за това мнение на проф. Ковачева са постъпващите в институцията на омбудсмана многочислени тъжби и сигнали от възмутени и обезверени жители за нарушени техни права при здравната им експертиза и произлизащата от това неспособност да употребяват навреме права и поддръжка като хора с увреждания. Това оповестиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България. Най-често хората се оплакват, че прегледът им пред ТЕЛК се бави с няколко месеца, а дотогава те нямат никакви приходи за живот. Проблем е, че остават и без здравноосигурителни права, и без достъп до лекуване.

Омбудсманът акцентира, че към момента не е признато Постановлението на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за устройството и организацията на работа на органите на здравната експертиза и на районните картотеки на медицинските експертизи (ПУОРОМЕРКМЕ). Това в допълнение спъва възстановяване активността на органите на здравната експертиза.

Диана Ковачева упорства до започване работата на основаната междуведомствена работна група за правене на нужните нормативни промени във връзка с здравната експертиза, с оглед забележителното й закъснение и продължаващото нарушение на правата на голям брой уязвими жители, да бъдат взети спомагателни ограничения в незабавен порядък за ускорение на процеса по осъществяване на експертизата и обновяване на пенсиите за неработоспособност до правене и осъществяване на нужната цялостна промяна в региона.

„ Бих желала да отбележа мощната си ангажираност към проблемите, които хората с увреждания и техните близки срещат при здравната си експертиза и да напомня, че в сходство с пълномощията на институцията съм отправяла редица оферти и рекомендации за решение на проблемите и гарантиране на правата на жителите ", написа омбудсманът.

Диана Ковачева напомня, че по нейно предложение Народното събрание одобри промени в Закона за хората с увреждания и Закона за здравето, както и че Министерски съвет одобри помени в подзаконовата нормативна уредба, с които в огромна степен да се подсигуряват правата на хората с увреждания за недопускане на спиране на обществената поддръжка при закъснение на преосвидетелстването, както и до по-справедливо оценяване на трайно понижената им работоспособност/вид и степен на увреждане.

Въпреки това обаче омбудсманът сигнализира за редица проблеми, които остават нерешени и изброява част от тях.

„ Съществено закъснение на експертизата от Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК), изключително изразено в някои области на страната. Забавянето нарушава права на хора с увреждания, подали заявление-декларация за първично освидетелстване, както и за предварително преосвидетелстване, да вземем за пример за влошено положение, които до постановяване на експертното решение и привършване на административните процедури са лишени от опцията да употребяват права на хора с увреждания, когато най-вече се нуждаят от тях. Следва да се означи и че не всички права могат да бъдат употребени за минал интервал ", показва проф. Ковачева.

Тя добавя, че има закъснение на експертизата от Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) и най-много случаите на неколкократна поредна анулация и връщане на ТЕЛК на експертни решения на едно и също лице в границите на една процедура. Подчертава, че вследствие анулацията на експертното решение на ТЕЛК, до издаване на ново и влизането му в действие, пенсията за неработоспособност, както и други обществени права на жителите се стопират.

Обръща внимание и различен проблем, на който би трябвало да бъде открито решение - забавеното издаване и изпращане на експертното решение след оповестената дата за разглеждане на административното произвеждане. Посочва, че в тази връзка е уместно да бъде въведен механизъм, посредством който да се подсигурява, че НЕЛК няма да има право да връща до безспир преписката за ново разглеждане от ТЕЛК.

„ Удълженият интервал на влизане в действие на експертните решения, постоянно над месец, през който хората с увреждания са оставени без пенсиите им за неработоспособност. Тук е мястото да се подчертава върху позитивната процедура на структурите в системата на общественото подкрепяне за осъществяване на експертните решения директно след издаването им, въпреки и да не са влезнали в действие. По този метод се обезпечава опция на жителите с увреждания да получат оптимално бързо плануванаъа поддръжка по Закона за хората с увреждания и Закона за персоналната помощ, като се преодоляват проблемите с дългите периоди за влизане в действие на експертните решения ", написа още омбудсманът.

Общественият бранител акцентира позицията, която е изразявала неведнъж - че изпращането на експертното решение от РКМЕ на Търговско предприятие на Национален осигурителен институт едвам откакто е проверила, че всички страни са известени и срокът за обжалване по член 63, алинея 1 е изминал, е причина за закъснение на експертизата от Медицинските комисии към Търговско предприятие на Национален осигурителен институт, чиито 14-дневен период за обжалване стартира да тече от приемането на експертните решения, което в допълнение удължава времето за разпределяне на пенсия за неработоспособност и основава условия за нарушение права на жителите в резултат на това закъснение.

„ В тази връзка считам, че е значимо да бъде разисквана опцията за ускорение възобновяването на полагащите се пенсии на жителите, като това би могло да бъде реализирано, от една страна, като по отношение на Медицинските комисии към Търговско предприятие на Национален осигурителен институт бъде въведен и прилаган общият принцип за изпращане на издаденото решение на заинтригуваните страни. От друга страна, посредством обезпечаването на достъп на медицинските комисии до информацията и документите в електронната система, имаща отношение към експертизата и удостоверяваща актуалното здравно положение на лицата, би могло в допълнение да се форсира активността на комисиите. Добре е да се разиска и опцията за въвеждане на позитивната процедура на структурите в системата на общественото подкрепяне за осъществяване на експертните решения директно след издаването им и по повод възобновяването на пенсиите на засегнатите жители ", предлага още омбудсманът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР