Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до Министерство на финансите по

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до Министерство на финансите по
Коментари Харесай

Омбудсманът: Правата на близо 2,5 милиона българи със спящи акции са застрашени

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати мнение до Министерство на финансите по законопроекта за така наречен " спящи акции ", препоръчан от ведомството за публично разискване до 15 юни т.г., оповестиха от пресцентъра на публичния бранител.

Причината за мнението е планът на Закон за споразумяване на връзките, свързани с персоналните сметки за безналични скъпи бумаги, водени в централния указател на скъпи бумаги от " Централен депозитар " АД. Омбудсманът не поддържа плана и съгласно нея близо 2,5 милиона българи - акционери, застрашени да изгубят скъпите бумаги с номинална стойност към 2 милиарда лв., добити от всеобщата приватизация.

" Без да отхвърлям съществуването на проблем с така наречен спящи акции и нуждата от неговото разрешаване, считам, че би трябвало да бъде да открито решение, което да не нарушава правата на жителите, " написа в мнението си омбудсманът.

Спрямо жителите, превърнати от страната в притежатели на " спящи акции " в всеобщия случай без рентабилност при основаването на пазара на скъпи бумаги , останали изолирани от финансовата система повече от 20 години, планът предлага правата им да станат освен обект на ограничавания, само че и да бъдат отнети без отплата, показва Ковачева.

Омбудсманът допълнила, че разрешението на казуса със спящите акции би следвало да се търси не в изключването на миноритарните акционери от финансовия пазар, а посредством подобаващи форми за включване в него, включително и с институционална поддръжка и осъществяване на необятна осведомителна акция за практикуване на правата на притежателите.
Ковчева е подчертала още, че планът не подхожда и на Закона за нормативните актове и има предпоставки за правна неустановеност за притежателите на " спящи акции ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР