Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за
Коментари Харесай

Омбудсманът: Крият новите цени на тока и парното, КЕВР да ги оповести

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов, в която настоя за оптималната гласност и бистрота на цялостния развой по ценообразуването в енергийния бранш. Повод за тази рекомендация са оповестените от регулатора заявки за одобряване на цени, импортирани от енергийните и топлофикационните сдружение за идващия едногодишен ценови интервал, който влиза в действие от 1 юли. Във импортираните в КЕВР предложенитя липсват крайните цени на електрическата и топлинна сила. Проблемът е, че те са заличени в документите с претекста за комерсиална и индустриална загадка на сдруженията, оповестиха от кабинета на омбудсмана. " Това са предложенията на сдруженията за крайни цени, а не изходни данни за образуването им, за които би имало учредения да се счита, че съставляват комерсиална и/или индустриална загадка ", твърди омбудсманът.
Ковачева е безапелационна, че по този метод жителите и други заинтригувани страни са лишени безпричинно от информация - в прорез с текста на член 15, алинея 2 от Закона за енергетиката, според който КЕВР разгласява на интернет страницата си предложенията на енергийните предприятия за одобряване на цени, дружно с всички изходни данни. 
" Недопустимо е в оповестените от КЕВР оферти за цени да липсват самите цени. По този метод не се извършва задачата на закона ", акцентира омбудсманът. 
Ковачева обръща внимание и на различен факт - с всяка минала година се усилва броят на сдруженията от секторите " Електроенергетика " и " Топлоенергетика ", които дефинират като загадка препоръчаните от тях крайни цени и акцентира, че един път позволена, заради неналичието на гласност и бистрота, тази процедура подкопава доверието към регулаторния развой.
Както ДУМА към този момент писа над два пъти повишаване на парното за идващия отоплителен сезон са поискали от КЕВР някои топлофикации, макар понижаването на цената на газа през последните месеци. Например сега цената на парното на " Топлофикация Бургас " е 94,93 лева за мегаватчас, а поисканата нова цена, която да влезе в действие от 1 юли 2023 година е 199,36 лева От " Топлофикация Велико Търново " е поискано нарастване от близо три пъти - от сегашните 131,68 лева на 365,93 лева за мегаватчас. От " Топлофикация София " действително са поискали опазване на цената - от сегашните 137,86 лева, от 1 юли да стане 137,55 лева за мегаватчас. Услугите на всички топлофикации евентуално ще нарастнат минимум с 10% откакто сегашната власт има желание ставката на Данък добавена стойност за парното от сегашните 9 на 100 ще бъде върната на общоприетите 20%.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР