Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до правосъдния министър Данаил Кирилов

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до правосъдния министър Данаил Кирилов
Коментари Харесай

Омбудсманът с препоръка за медиацията към министъра на правосъдието и ВСС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до правосъдния министър Данаил Кирилов и Висшия правосъден съвет за предприемането на ограничения за по-ефективното потребление на медиацията като различен прийом при решение на разногласия. Това оповестиха от пресцентъра на Омбудсмана.

По-рано денем доцент Ковачева е взела участие в интернационалната кръглата маса " Задължителна медиация в интерес на страните - благоприятни условия и приложно поле ", проведена в НДК от Висшия адвокатски съвет и Центъра за спогодби и медиация при Софийски областен съд и Софийски градски съд.

" Аз съм уверена, че медиацията е потребна, че необятното й използване ще бъде от изгода освен за жителите, освен за обществото, само че и за съда, тъй като тя може в действителност да способства за разтоварване на правосъдната система ", е споделила доцент Ковачева на конференцията.

Като доказателство за своята теза омбудсманът е цитирала данни на Висшия правосъден съвет, съгласно които над 740 000 желае в правосъдната система са висящи.

" Това е голям брой каузи. Ако си сложим за цел може най-малко 20 % от тях да бъдат решени посредством медиация. Това ще облекчи правосъдната система, ще даде опция на съдиите да отделят повече време за по-сложните проблеми, ще вкара пестелив и бърз прийом за решение на разногласието, което ще облагодетелства всички участници ", е отбелязала Диана Ковачева.

Тя е отбелязала, че Министерството на правораздаването би трябвало да поеме ангажимент за регулирането на активността на посредниците - указател, надзор, образование, дисциплинарна отговорност. А във връзка с въпроса за финансираното на първата наложителна обща среща омбудсманът е показала, че е нужна държавна поддръжка.

Омбудсманът се е заела още, в случай че Министерството на правораздаването образува работна група за разискване на ограниченията, да взе участие персонално и дружно с специалисти от институцията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР