Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до образователния министър Красимир Вълчев,

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до образователния министър Красимир Вълчев,
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска МОН да облекчи учениците за матурите

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до просветителния министър Красимир Вълчев, в която изиска съкращаване на материала по български език и литература и по математика, обзет в изпитите от Националното външно оценяване за учениците от VII клас, както и за Държавните зрелостни изпити на учениците от XII клас.

Припомняме, че на 10 декември м.г. в онлайн конгрес по проблемите на отдалеченото образование, проведен от омбудсмана, министър Вълчев съобщи, че министерството мисли в посока да редуцира част от материала в изпитите за VII и XII клас. До момента обаче няма никаква изясненост, което в допълнение внася напрежение измежду децата и родителите им.

В рекомендацията си доцент Ковачева още веднъж упорства и за това, МОН да анулира матурите и през тази образователна година за учениците от IV и X клас.

Поводът за следващата рекомендация на публичния бранител са множеството тъжби, подписки и петиции, в които родители и възпитаници показват паниката си поради незадоволително пълноценното асимилиране на образователния материал по време на отдалеченото образование, придружено и с понижени часове. Те показват, че от 95 дни през миналата образователна година, учениците от VI клас са учили присъствено едвам 22 дни, а през актуалната образователна 2020/2021 година присъственото образование на учениците от VII клас от началото на образователната година е едвам 33 дни към м. март 2021 година, като сходна е обстановката и с учениците от XII клас.

„ Гражданите показват, че учениците месеци наред се образоват в електронна среда от разстояние и това се отразява на тяхната подготовка, като усвояването на част от материала е незадоволително задълбочено и няма по какъв начин той да бъде наваксан “, акцентира Диана Ковачева.

Омбудсманът подчертава в рекомендацията си, че към институцията на омбудсмана всеки ден не престават да постъпват тъжби от възпитаници, родители и представители на цивилен и наставнически организации, които желаят анулация на матурите през тази образователна година след завършването на IV и X клас. Те се аргументират с обстоятелството, че учениците не са усвоили пълноценно нужните познания и умения, защото дълго време са били в отдалечена форма на образование, а и няма по какъв начин да компенсират пропуснатото образователно наличие. Обръщат внимание, че и все още присъствените образователни занятия във всички учебни заведения в цялата страна са прекратени до края на месеца поради усложнената епидемиологична Коронавирус конюнктура.

„ Бих желала още веднъж да подчертая, че като народен омбудсман съм осведомена с компликациите, с които учениците, учителите, а и родителите, се сблъскват при провеждането на образованието от разстояние в електронна среда. За всички ни е ясно, че то не може да размени пълноценно присъственото образование и да обезпечи нужното високо качество на обучение “, безапелационна е Диана Ковачева.

Според нея сегашната обстановка още веднъж затвърждава изводите, че настояването за анулация на матурите е безусловно основателно, тъй като децата се нуждаят от поддръжка и опция да покажат знанията си в естествени образователни условия, а не в миг, когато има сериозен риск от болест.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР