Омбудсманът Диана Ковачева иска по-ниски цени на парното, съобщиха от

...
Омбудсманът Диана Ковачева иска по-ниски цени на парното, съобщиха от
Коментари Харесай

Диана Ковачева иска по-ниски цени на парното

Омбудсманът Диана Ковачева желае по-ниски цени на парното, оповестиха от пресцентъра на институцията. Тя е сезирала шефа на КЕВР Иван Иванов поради множеството тъжби от битови клиенти против прекомерно високите месечни сметки за парно през сегашния отоплителен сезон 2023-2024 г. 

Прегледът на предоставените от жителите документи демонстрира, че главната причина за образуването на тези повишени сметки са рекордно високите цени на топлинната сила, одобрени от КЕВР за регулаторния интервал 1 юли 2023 година – 30 юни 2024 година, показаха още от пресцентъра.

Общественият бранител дава образец с потребителите на „ Топлофикация София “ ЕАД, които понастоящем заплащат исторически най-високата контролирана цена на топлинната сила - 137,93 лева./мВтч (без ДДС), при цена на природния газ от публичния снабдител в размер на 71,08 лева./мВтч (без ДДС) за месец февруари 2024 година  

Диана Ковачева показва, че по данни на КЕВР, прогнозната цена на природния газ за интервала 1 юли 2023 година – 30 юни 2024 година е 88,12 лева./мВтч. А отчетните цени на синьото гориво за третото тримесечие на 2023 година са 61,20 лева./мВтч, за четвъртото тримесечие 2023 година – 76,68 лева./мВтч, а за първото тримесечие на 2024 година – 70,36 лева./мВтч (за месец януари – 77,60 лева./мВтч, за месец февруари – 71,80 лева./мВтч и по план на КЕВР за месец март – 62,39 лева./мВтч).

„ Прогнозната цена за второто тримесечие 2024 година по Ваши данни е в размер на 83,79 лева./мВтч. Така постигнатите цени и прогнозата за последното тримесечие от регулаторния интервал дават междинна стойност на природния газ в размер на 73,01 лева./MWh, която е със 17,15% по-ниска от посочената от Вас планирана цена за целия регулаторен интервал 2023-2024 година, в размер на 88,12 лева./MWh “, написа омбудсманът в мнението до енергийния регулатор и изяснява, че на Европейската енергийна борса (ЕЕХ) цените на въглеродните излъчвания (CO₂ квоти) също са доста по-ниски от плануваната от КЕВР стойност 88,00 евро/тон. 

„ Налага се да обърна внимание, че поради гореизложеното, през сегашния отоплителен сезон 2023-2024 година битовите клиенти на топлопреносните предприятия понасят несъразмерна финансова тежест, вследствие настоящите цени на топлинната сила, одобрени от КЕВР. Наред с това прави усещане, че контролираните цени мощно се откъсват от главните стопански фактори, които би следвало да ги обуславят, а точно: цените на природния газ като главно гориво и борсовите цени на CO₂ квоти “, обобщава публичният бранител и упорства за разбор и цялостна оценка по подготвеност от регулатора за допустимо най-бързото понижение на контролираните цени на топлинната сила преди края на ценовия интервал. 

„ Категорично е мнението ми, че когато потребителските цени се фиксират за дълъг интервал на исторически най-високите им равнища, клиентите имат потребност от динамично отчитане на факторите за поевтиняването им в решенията на КЕВР, а не от устойчива тежест на непоносими цени “, акцентира омбудсманът в становището си и упорства за понижение на контролираните цени на топлинната сила със задна дата - от 1 януари 2024 година

Анализ на „ Техем "  показа, че сред 8 и 13 на 100 повече сила за отопление са използвали семействата в първите два месеца на отоплителния сезон - ноември и декември. Данните са на база над 6000 клиенти на централното топлоснабдяване в София, които са с инсталирани отдалечени разпределители/топломери и водомери за топла вода и са на месечен отдалечен доклад, без да получават изравнителна сметка, в края на сезона. До момента сезонът е бил с пет дни с нужда от отопление повече, а междинната температура е била с 1°C по-ниска спрямо последните два месеца на 2022 година Очакваният резултат върху използването на сила за отопление е да бъде с 13 на 100 по-висок разход за целия сезон. Върху сметките ще въздейства и променената ставка на Данък добавена стойност от 9 на 20 на 100, сочи още анализът, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР