Оман отваря въздушното си пространство за израелски граждански полети, въпреки

...
Оман отваря въздушното си пространство за израелски граждански полети, въпреки
Коментари Харесай

Оман отваря небето си за Израел - Свят

Оман отваря въздушното си пространство за израелски цивилен полети, макар че страната няма дипломатически връзки с Израел.

Решението разгласи Органът за гражданска авиация на страната, оповестяват Ройтерс и The Jerusalem Post.

Тази стъпка последва даденото предишното лято утвърждение от Саудитска Арабия израелските самолетни компании да летят във въздушното ѝ пространство. С разрешението от двете страни времето, за което израелските самолети ще доближават до Азия, ще се редуцира с два часа. Това прави да вземем за пример Индия доста по-достъпна.

Оман и Саудитска Арабия се преглеждат като евентуални кандидати за присъединение към, подписани с посредничеството на Съединени американски щати през 2020 година първо с Обединените арабски емирства и Бахрейн, а по-късно - с Мароко и Судан. Под тяхната закрила Израел възстановява връзките си с четирите арабски страни.

Израелският министър назова " историческо " решението на Оман за отварянето на небето за Израел. То ще редуцира пътя до Азия, ще понижи разноските на израелските жители и ще помогне на израелските самолетни компании да бъдат по-конкурентоспособни, добави Ели Коен и благодари за решението на султана на Оман и за помощта на администрацията на американския президент Байдън. " Това е историческо и значимо решение за израелската стопанска система и за израелските пасажери ", акцентира той.

Израелският транспортьор El Al съобщи, че с изключение на съкращаването на актуалните полети, в този момент ще прегледа опцията за разкриване на нови направления до Австралия и обновяване на полетите до Индия.

Отварянето на въздушното пространство на Саудитска Арабия за полети от и до Израел беше един от акцентите на визитата на президента на Съединени американски щати Джо Байдън в района предишното лято, защото Съединени американски щати и Израел се стремяха да надградят пактовете за нормализиране на връзките сред Израел и двете арабски страни от Персийския залив.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР