Олимпийският шампион от Сочи 2014 в ски бягането на 50

...
Олимпийският шампион от Сочи 2014 в ски бягането на 50
Коментари Харесай

Наказаният руски ски бегач ще търси правата си в Европейския съд

Олимпийският първенец от Сочи 2014 в ски бягането на 50 км свободен жанр Александър Легков направи първо изявление след оповестяването на доживотното си наказване. На 1 ноември Международният олимпийски комитет (МОК) наказа Легков и Евгений Белов поради съмнителни проби, които двамата са дали.

Тогава МОК не заяви кои антидопингови правила са нарушаване, а единствено потвърдиха глобите на съветските спортисти. Освен Легков и Белов, цялата съветска щафета в състав Дмитрий Япаров, Александър Бесмертних, Легков и Максим Вилегжанин ще бъде дисквалифицирана.

" Медалът ми е чист и аз ще се боря. През последните 10 години съм бил тестван повече от 150 пъти и в никакъв случай не съм давал позитивна проба. Бил съм тестван не в Москва или Сочи, а в Кьолн, Лозана и Дрезден. Единственто, което желая е заслужено отношение. Нека да има самостоятелни съдии и почтен развой ", сподели олимпийският първенец, който от 2011 година тренира отвън Русия.

Легков е решен да търси правата си и добави, че ще се обърне към Швейцарския федерален съд или Европейския съд. От Русия към този момент потвърдиха, че са подали тъжба до Спортния трибунал в Лозана.

Вицепремиерът на Русия Виталий Мутко побърза да разяснява случая незабавно след оповестяването на наказванията.

" Решението е обезпокоително и объркващо. Състезател, който е бил в спорта дълги години, извоювал си е добра известност и в никакъв случай не е давал позитивни допинг проби, в този момент е изцяло безсилен предвид на доказателствата ", сподели вицепремиерът на Русия пред ТАСС.

До момента Легков запазваше безмълвие, а неговият съотечественик Евгений Белов първи разяснява тежката глоба. Бегачът, който е на 27 години авърши 25-и на 15 километра типичен жанр и 19-и на 30 километра скиатлон на игрите през 2014 година

" Жалко е, че този спорт и най-важното, олимпийското придвижване се трансформира в политическа война. Те би трябвало да обединят хората от всички краища на света. Жалко, че хората, заемащи постове в МОК, не помниха за всичко това и се огънаха под нечие въздействие. Те се опасяват да вземат почтено и заслужено решение ", написа Белов в " Инстаграм " преди седмица.

Санкцията на Легков и Белов е наложена след отчет на самостоятелната комисия на Световната антидопингова организация (УАДА), макар че в документите липсва конкретика. Споменават се съмнителни проби.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Допингът и Русия (144)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР