Олимпийският огън за Зимните игри през 2022 година в Пекин

...
Олимпийският огън за Зимните игри през 2022 година в Пекин
Коментари Харесай

Запалиха олимпийския огън за Зимните игри в Пекин 2022

Олимпийският огън за Зимните игри през 2022 година в Пекин беше разпален през днешния ден в Древна Олимпия. Церемонията се организира в наличието на президента на Република Гърция Катерина Сакеларопулу, на президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах, на ръководителя на Националния олимпийски комитет (НОК) на Гърция Спирос Капралос и други публични лица.

Зрителите не бяха позволени да участват поради ограничавания по време на пандемията на ковид, предава Българска телеграфна агенция.

Огънят беше разпален чрез особено параболично огледало, което " улови " слънчевите лъчи, от висшата жрица - актрисата Ксанти Георгиу, на олтара на древногръцкия храм Хера. След това се организира театрално зрелище с група жрици, извършващи гала, учредена на антични обичаи с въвеждане на модерни детайли.

Церемонията се организира на стадиона, който в древността е бил хазаин на доста спортни надпревари от античните Олимпийски игри.

Олимпийският огън беше предаден на първия факелоносец на стадиона на античното светилище. Това е състезателят по ски-алпийски дисциплини Йоанис Антониу, който преди този момент взе участие в щафетата с факела за Игрите в Сочи 2014 и също по този начин носи гръцкото знаме при закриването на Олимпиадата в Пьончан 2018.

Този път обичайна щафета на олимпийски факел в Гърция беше анулирана поради пандемията.

Огънят в понеделник ще се придвижи единствено от античния стадион до близкия монумент на създателя на актуалните олимпийски игри - френския барон Пиер дьо Кубертен, след което ще бъде превозен до атинския Акропол, където ще остане през нощта.

Във вторник огънят ще бъде предаден на китайската делегация на публична гала на историческия стадион " Панатинайкос " в Атина. Церемонията там, както и в Древна Олимпия, ще се организира без наличието на фенове. От Националния олимпийски комитет (НОК) на Гърция разгласи, че единствено 200 упълномощени лица ще бъдат на събитието, измежду тях ще има и публични делегации от двете страни.

Огънят ще бъде донесен на стадион " Панатинайкос " от скиорката Параскеви Ладопулу, която ще взе участие на Зимните олимпийски игри в Пекин следващата година.

24-а зимна олимпиада ще се организира в Пекин от 4 до 20 февруари 2022 година, а Параолимпийските игри са от 4 до 13 март.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР