Олаф Шолц, федералният канцлер на Германия, произнесе специалното си обръщение

...
Олаф Шолц, федералният канцлер на Германия, произнесе специалното си обръщение
Коментари Харесай

Олаф Шолц призова за край на руската агресия и предупреди за опасност от деглобализация на световната икономика

Олаф Шолц, федералният канцлер на Германия, произнесе специфичното си послание пред Световния стопански конгрес - единственият водач на Г-7, който се чака тази година.

Шолц стартира с изявление пред делегатите, че през последната година доста неща са се трансформирали.

„ В началото на 2022 година доста хора чакаха напредък, преди през февруари да стартира войната в Украйна “, сподели Шолц. „ Сега над света е щръкнал " дамоклев меч " - заплахата от деглобализация и разцепление в границите на международната стопанска система “.

„ Русия към този момент се провали изцяло в постигането на империалистическите си цели “, продължи той. „ Украйна се пази с впечатляваща храброст, с поддръжката на междудържавните съдружници. Ние ще продължим да поддържаме Украйна толкоз дълго, колкото е належащо “.

Шолц съобщи, че енергийните доставки на Германия през тази зима са сигурни, защото тя бързо се е отказала от съветския газ. По отношение на енергетиката Германия има вяра, че водородът може да играе решаваща роля, да вземем за пример в стоманодобивната индустрия. Той цитира планове за потребление на морски вятър в Северно море за зареждане на съоръжения за произвеждане на зелен водород.

„ Докато количествата са дребни, а цените - високи, страната ще смъква цените за промишлеността “, сподели Шолц, като съобщи, че задачата на Германия е взрив на електролизата.

„ Едно е несъмнено - силата би трябвало да остане налична в Германия, Европа и по света “, добави Шолц.

„ Увеличеното пазаруване на LNG (втечнен естествен газ) на международните пазари не би трябвало да значи дефицит на други места “, сподели канцлерът. „ Трябва да се намерят заместители на съветския газ, който към този момент не се доставя в Европа. Това значи повече възобновими енергийни източници, само че и повече газ. В противоположен случай нововъзникващите пазари могат да се върнат към въглищата, което би било още по-вредно за околната среда “.

По отношение на имиграцията Олаф Шолц сподели, че Германия е подготвена да одобри служащи.

„ Тези, които желаят да запретнат ръкави, са добре пристигнали в Германия, това е нашето обръщение “, съобщи той.

А във връзка с американския Закон за понижаване на инфлацията Шолц сподели, че Европа беседва с приятелите си от Съединените щати по отношение на опасенията, че европейските компании могат да бъдат ощетени.

„ Също по този начин виждаме какво може да се направи, с цел да се подобрят вложенията в Европа “, добави той.

Шолц засегна и рецесията в Иран, като съобщи, че „ иранското държавно управление стреля по личния си народ “.

В отговор на това са наложени наказания, а Германия взема решения дружно с други страни в Европа.

„ Ще продължим да преглеждаме обстановката и да вземаме нужните решения “, даде обещание той.

„ Последната година ни сложи пред предизвикателство както в никакъв случай до момента “, сподели още Шолц.

И предвижда, че през 2045 година неговият правоприемник ще приказва пред Световния стопански конгрес и ще показа Германия като една от първите неутрални във връзка с климата страни.

„ Ще се движим без излъчвания по пътищата и железниците, а постройките ни ще действат по безпристрастен за климата метод. Така че, в случай че търсите къде да инвестирате по резистентен метод - погледнете към нас, елате в Европа и в Германия “, прикани той.

Но немският канцлер сподели на делегатите в Давос, че би трябвало да бъде избегнато това спорът да прерасне във война сред Русия и НАТО.

На въпрос за какво се колебае във връзка с решението за разрешаване на изпращането на танкове " Леопард 2 " в Украйна, канцлерът отговори, че Германия е измежду най-големите поддръжници на Украйна. Той посочи, че Съединени американски щати са изпратили по-голяма военна поддръжка, само че пък разполагат с доста по-голям бюджет за защита.

„ Още при започване на войната взехме решение да променим политическите си тактики “, сподели Шолц, „ като не просто подкрепихме Украйна с филантропична помощ, а с доста оръжия. Ще продължим да оказваме поддръжка, толкоз дълго, колкото е належащо “, настоя той.

Шолц сподели, че артилерията, идваща от Германия в Украйна, и нейната многоцелева ракетна установка са доста ефикасни за Украйна, която пази своя суверенитет.

„ Украйна може да разчита на нашата поддръжка, само че би трябвало да избегнем това да се трансформира във война сред Русия и НАТО “, акцентира Шолц.

А неговото " предпочитание " и желанието на Германия е Украйна да се трансформира в самостоятелна, свободна и демократична страна, която може да се причисли към Европейския съюз.

„ За да се постави завършек на войната, на експанзията на Русия би трябвало да се постави край “, заключи немският канцлер.

Германия е подложена на мощен напън да позволи реекспорта на създадените в Германия танкове " Леопард 2 ", които се употребяват от 13 страни от НАТО, или да даде част от своите в помощ на Украйна.

Група от към 50 министри на защитата би трябвало да се срещне в Рамщайн, Германия, по-късно тази седмица, с цел да разиска бъдещите доставки на оръжия за Украйна. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР