Окупацията на комплекса на атомната електроцентрала в Чернобил от руската

...
Окупацията на комплекса на атомната електроцентрала в Чернобил от руската
Коментари Харесай

МААЕ: Окупацията на Чернобил от руските военни е била много опасна

Окупацията на комплекса на атомната електроцентрала в Чернобил от съветската войска сред 24 февруари и края на март е била " доста, доста рискова ", сподели през днешния ден генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси, представен от Франс прес.

Европейският съюз предизвести през днешния ден за допустима нова нуклеарна злополука в Украйна, 36 години след тази в Чернобил, която може да бъде предизвикана от съветската инвазия, и изиска от Москва да се въздържа от всевъзможни дейности против атомните уреди на страната.

" Ситуацията беше изцяло ненормална и доста, доста рискова ", сподели пред публицисти Гроси по време на аудиенция в Чернобил тъкмо 36 години след най-тежката нуклеарна злополука в международната история, станала на тази дата през 1986 година " Нивото на радиацията е анормално, следим всичко това всекидневно. " - уточни той.

Генералният шеф е придружаван по време на визитата си от екип от специалисти, които да дават жизненоважно съоръжение като дозиметри и защитни екипи, както и да извършат " радиационен надзор и други действия ", заяви МААЕ още предишния петък.

Руските сили управляват Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа и която стана обект на артилерийски огън по време на нашествието, почнала на 24 февруари, което провокира пожар в прилежащите здания и породи опасения от нуклеарна злополука, напомня Агенция Франс Прес

" Незаконната и неоправдана експанзия на Русия в Украйна слага още веднъж в заплаха нуклеарната сигурност на нашия континент ", предизвестиха ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел и еврокомисарката по въпросите на енергетиката Кадри Симсон в взаимна декларация. Двамата упрекнаха съветските сили, че " неразумно са нанесли вреди на съоръжения " в атакувани от тях нуклеарни обекти.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР