Октоподи, калмари и омари влизат в клуба на съзнателните същества

...
Октоподи, калмари и омари влизат в клуба на съзнателните същества
Коментари Харесай

Признаха за съзнателни същества октоподи, калмари и омари

Октоподи, калмари и омари влизат в клуба на съзнателните същества (поне във Великобритания). Правителството на Обединеното кралство публично е присъединило ракообразни – в това число сладководни и морски раци и омари – и главоноги мекотели – в това число октоподи, калмари и сепии – в своя законопроект за хуманно отношение към животните. Това значи, че тези представители на животинското царство са приети за „ същества, притежаващи схващане “ във Англия, написа уеб сайтът IFLScience.com.

Този ход идва след самостоятелен обзор, осъществен от екип, управителен от доктор Джонатан Бърч, доцент в катедрата по философия, логичност и теоретичен способ на Лондонското учебно заведение по стопанска система. Те преглеждат над 300 изследвания и откриват „ мощни научни доказателства, че ракообразните и главоногите са рационални “. Съзнанието е субективно разбиране, за което се спори от епохи, само че като цяло се отнася до способността за умишлено разбиране на страсти и чувства като болежка.
Снимка: shutterstock  Признаха за съзнателни същества октоподи, калмари и омари (ВИДЕО)

За съзнателни към този момент се имат поради гръбначните, само че октоподите и другите безгръбначни преди мъчно се одобряват като съзнателни, тъй като централната нервна система при тях е доста друга от тази на гръбначните. Например октоподите имат мозък във формата на пръстен в главата си и осем други " минимозъка " във всяко пипало. Това обаче не значи безусловно, че централната им нервна система е по-малко комплицирана, в сравнение с някои бозайници, считани за съзнателни от хората. Ако сте гледали документалния филм My Octopus Teacher, ще знаете, че главоногите могат да бъдат необикновено интелигентни, способни на удивително комплицирано държание, в това число евентуално физическа и прочувствена болежка. Има и някои солидни доказателства, че някои ракообразни изпитват възприятие на болежка.



„ Изменението ще... помогне за премахването на огромното противоречие: октоподи и други главоноги са предпазени в науката от години, само че до момента не са получили никаква отбрана отвън науката. Един от методите, по които Англия може да докара до хуманното отношение към животните, е да отбрани тези безгръбначни животни, които хората постоянно изцяло подценяват “, декларира доктор Бърч.

Прегледът предлага да не се употребяват разнообразни настоящите търговски практики, в това число варене на живи животни без замайване, рискови способи за кръвопролитие, превозване на животните в ледена вода и продажба на живи ракообразни на необучени хора.
Снимка: shutterstock  Признаха за съзнателни същества октоподи, калмари и омари (ВИДЕО)

Правителството на Англия промотира това като „ водещ път в хуманното отношение към животните “, макар че в изказването му се показва, че смяната няма да засегне неотложно съществуващото законодателство или индустриалните практики във връзка с това по какъв начин тези животни се третират в кухните и магазините за домашни любимци. Засега остава законно готвач да хвърли жив омар в тенджера. Това обаче ще бъде взето поради при оформянето на легализирането на хуманното отношение към животните в бъдеще.

Редица други страни започнаха сходни стъпки през последните години. Например, практиката да се варят живи омари, без първо да бъдат зашеметени, е противозаконна в Швейцария, Норвегия, Австрия и Нова Зеландия.

Докато варенето на живи омари механически е неразрешено в Съединени американски щати най-малко от 1999 година, октоподите не са приети за „ животни “, когато става въпрос за федерално финансирани проучвания в Съединени американски щати, тъй че не би трябвало да получават същите хуманни стандарти за отнасяне, препоръчвани за други лабораторни животни. Това значи, че октоподите не са предпазени в природата или науката.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР