Оксфордският университет обяви, че търси доброволци, които умишлено да се

...
Оксфордският университет обяви, че търси доброволци, които умишлено да се
Коментари Харесай

Оксфордският университет търси хора за доброволно заразяване с COVID-19

Оксфордският университет разгласи, че търси доброволци, които съзнателно да се изложат на новия ковид в името на науката.

Британски учени организират първия в света сходен медицински опит с COVID-19, за който са получили категорично позволение. Те се надяват резултатите от него да оказват помощ за създаването на по-добри и ефикасни ваксини.

Проектът стартира през април предходната година. В момента към момента се организира първата му фаза, чиято цел е да се откри какъв брой време е належащо на вируса, с цел да провокира зараза. Във втория стадий пък би трябвало да се дефинира имунният отговор, нужен с цел да го отблъсне, се споделя в известие, публикувано от Оксфордския университет.

Учените са покрай откриването на най-слабата допустима вирусна зараза, при която към половината от изложените на нея хора боледуват безсимтомно или леко.

След това експертите възнамеряват да изложат доброволци – всички би трябвало или да се преболедували преди този момент, или да са имунизирани, до това количество от вируса от истинския вид, с цел да дефинират равнището на антитела или имунните Т-клетки, нужни за попречване на зараза.

„Това е имунният отговор, който ни би трябвало, с цел да можем да го предизвикаме с нова ваксина“, изяснява Хелън Макшейн, професор в Оксфордския университет и водещ академик на проучването.

Резултатите ще оказват помощ за основаването на бъдеща ваксина доста по-бързо и по-ефективно, се споделя в публикуваното известие.

От десетилетия откриватели създават нови лекувания против инфекциозни заболявания, проследявайки реакциите на доброволци. За първи път обаче се прави сходно изследване с COVID-19.

Недостатък е рискът от разболяване на участниците, заразили се с инфекцията, само че университетът ползва защитни ограничения. Доброволците би трябвало да са здрави и на възраст сред 18 година и 30 година Те ще бъдат сложени под карантина за най-малко седемнадесет дни, а всеки, който прояви признаци, ще бъде подложен на терапия с лекарство с моноклонални антитела на компанията „Редженерон“.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР