Оксфордският университет е разработил метод за бърз анализ на пробите

...
Оксфордският университет е разработил метод за бърз анализ на пробите
Коментари Харесай

Учени изобретиха експресен тест за COVID-19

 Оксфордският университет е създал способ за бърз разбор на пробите за заразяване с новия ковид, съобщи ТАСС. Според специалисти, анализът разкрива съществуването на заболяването в ранните стадии, когато концентрацията на вируса в организма е към момента ниска, съобщи БГНЕС.

Както заяви уеб сайтът на университета, приемането на резултата лишава половин час и изисква единствено поддържане на непрекъсната температура на пробите.

" Уникалността на новия разбор е по какъв начин се открива вируса, защото RNA или SARS-CoV-2 (COVID-19) РНК фрагменти могат да бъдат разпознати. Методът към този момент включва инспекции за подправено позитивни или подправено негативни проби и показва висока степен на акуратност ", споделя проф. Вей Хуанг, един от разработчиците на методологията. 

Както е маркирано в обявата, сега анализите върху РНК на новия вид ковид лишават сред час и половина и два часа. Предимството на новата техника, с изключение на скоростта й, е и това, че резултатът може да се дефинира с просто око и отвън лаборатория. Анализът разкрива съществуването на заразяване в ранните стадии, когато концентрацията на вируса в организма е към момента ниска. Учените се надяват, че с помощта на тази новата техника управляващите навреме ще разпознават повече инфектирани и ще ги изолират, като по този метод ще предотвратят разпространяването на инфекцията.

Новата технология е създадена под управлението на проф. Вей Хуанг и неговия сътрудник Цуи Чънгфен. Тестовете са извършени в изследователския център на Оксфордския университет в Сучжоу, Китай и в болница в Шенжен, с първични опити в Обединеното кралство. В момента се работи за създаване на устройство за разбор и обработка на резултатите. Ако успеваемостта на методологията бъде доказана в клинични условия във Англия, може да стартира производството на новите тестови комплекти.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР