Окръжният съд във Варна определи мярка за неотклонение задържане под

...
Окръжният съд във Варна определи мярка за неотклонение задържане под
Коментари Харесай

Руснак, издирван за над 282 млн. рубли данъчни измами, остава във варненския арест

Окръжният съд във Варна дефинира мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на 46-годишния съветски жител Алексей А., който се търси от управляващите в родината си, оповестиха от пресслужбата на институцията за Moreto.net.

Обвинен е в укриване на данъчни отговорности. Като шеф на сдружение се сдобил с данните за банкови сметки на фиктивни компании. Разследван е за подписване на контракти, сключване на документи с погрешно наличие и финансови преводи. В резултат на незаконната активност били нанесени вреди на държавната хазна на Руската федерация за над 282,5 млн. рубли. Руските управляващи считат, че след осъществяване на закононарушението лицето се е отклонило от правораздаването и се е укрило, което е наложило оповестяването му за интернационално търсене посредством Интерпол.

Според съветския Наказателния кодекс, оптималното планувано наказване за действието е „ отнемане от независимост " за период от 6 години.

През юни Алексей А. е бил задържан във Варна, като досега е бил под краткотрайна мярка за неотклонение домакински арест в очакване молещата страна да изпрати нужните документи за неговата екстрадиция. Документите за предаването на 46-годишния мъж са получени в избрания от съда 40-дневен период за краткотрайно задържане, който изтича на 3 август т.г.

Адвокатите на непознатия жител акцентираха, че той живее над 5 години в България и има статут на краткотрайно пребиваващ. Работата му е обвързвана с ръководство на недвижими парцели, треньор е по бойни спортове и е взел участие в филантропични акции за украинските бежанци. Изтъкнато беше, че наказателното гонене по отношение на него е по политически аргументи поради възгледите му. Подчертано беше и положителното му процесуално държание досега – не се е отклонявал от избрания му домакински арест.

Представителят на прокуратурата съобщи, че не споделя доводите на отбраната, защото осъщественото закононарушение не е политическо, а икономическо и то осъществено през 2015г. Руските управляващи почнали издирването на Алексей А. през 2018г. и откакто лицето не било открито било оповестено за интернационално търсене – т.е. надалеч преди експлоадиране на военния спор сред Русия и Украйна.

Варненският областен съобрази показаните доказателства и мнения и реши, че настояването за задържането на лицето е съобразено с всички законови условия.

Според съветския Наказателен кодекс, закононарушението за което Алексей А. е упрекнат не е с изтекла отминалост, наказуемо и по българския Наказателен кодекс, като се касае за укриване на данъчни отговорности в изключително огромни размери. По отношение на опасенията на отбраната за политическо гонене и действителен риск от нечовешко отношение по отношение на лицето от молещата страна, съдът уточни, че не са били показани никакви доказателства за сходен риск. Нещо повече закононарушението е от 2015 година, а 46-годишния мъж се търси преди да избухне военният спор. Съдът посочи, че при инспекцията на времената мярка за неотклонение, Апелативния съд е изтъкнал, че съществува евентуална заплаха от укриване на Алексей А., поради честите му пътувания отвън България.

Поради изложените съображения, Варненският областен съд дефинира, че настояването за „ задържане под стража “ на Алексей А. е основателно и следва да бъде почетено за да бъде обезпечено присъединяване му в производството за неговата екстрадиция, за чието насрочване тече 7-дневен период.

Определението на съда във връзка с мярката за неотклонение може да се апелира пред Апелативен съд Варна в тридневен период, считано от през днешния ден.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР