Окръжният съд във Варна определели мярка за неотклонение задържане под

...
Окръжният съд във Варна определели мярка за неотклонение задържане под
Коментари Харесай

Тийнейджърът убил с метална тръба младия мъж във варненско село

Окръжният съд във Варна определели мярка за неотклонение „ задържане под стража “ на 16-годишно момче. То е привлечено като обвинен от прокуратурата за ликвидиране, осъществено по хулигански подбуди.

Според обвиняването на 7 август малко преди среднощ в центъра на село Белоградец, община Ветрино зародило сдърпване сред юношески компании. В разправията се присъединили и техни по-възрастни родственици.

31-годишен мъж от селото блъснал госпожица от една от фирмите, след което напуснал мястото на случая. Според прокуратурата след среднощ младежът намерил мъжа, взел участие в спречкването и му потърсил пояснение. В последвалата свада го блъснал с железна тръба по главата. Ударът се оказал съдбовен.

Законът планува за такова закононарушение наказване „ отнемане от независимост “ за период от 15 до 20 година, пожизнен затвор или пожизнен затвор без право на подмяна. За малолетни лица, в Наказателен кодекс наказването е редуцирано от 3 до 10 години затвор.

При установяване на ограниченията за неотклонение, съдът преценява съществуването на две кумулативно планувани предпоставки, а точно авторството на действието и заплаха лицето да се укрие или извърши закононарушение. При малолетни, най-тежката мярка за процесуална насила „ задържане под стража “ се дефинира в изключителни случаи.

В съответния случай съдът, вземайки поради всички данни събрани все още в досъдебното произвеждане - свидетелските показания, писмени доказателства, фотоалбуми, както и обяснението на самия обвинен по делото, приема, че е налице първата изискуемата причина за установяване на мярката за неотклонение, а точно обоснованото съмнение за авторството на действието.

Съдебният състав съобрази, че няма заплаха малолетното момче да се укрие, защото е възпитаник, живее и зависи от родителите си, има непрекъснат адрес, на който може да бъде открит. Поради спецификата на осъщественото закононарушение, обществената група към която принадлежат причинителя и потърпевшия, за съда съществува риск обаче, младежът да извърши закононарушение, с цел да попречи на разкриването на обективната истина.

Поради изложените съображения и търсейки баланс сред правата на обвинения и на останалите членове на обществото, Варненският областен съд откри, че най-подходящата мярка за неотклонение е „ задържане под стража “, като указа беше малолетният да бъде настанен в ареста в уместно помещение настрана от пълнолетните.

Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна в тридневен период от през днешния ден, като в този случай делото ще бъде прегледано на 15 август тази година.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР