Окръжният съд в Монтана постанови Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) да

...
Окръжният съд в Монтана постанови Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) да
Коментари Харесай

НЗОК ще плати 610 хил. лв. на частна болница в Монтана, постанови окръжният съд

Окръжният съд в Монтана постанови Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) да заплати 610 549 лв. на частната Многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Сити клиник - Свети Георги “ – Монтана за надлимитна здравна помощ, оповестиха от Съдебната палата в Монтана.

Делото е заведено от болничното заведение, откакто Касата отказала да заплати въпросната сума за осъществени и регистрирани от болничното заведение услуги по оказване на болнична помощ. От НЗОК настояват, че декларираните от болничното заведение суми за интервала от месец май 2018 година – до декември 2019 година са над контрактуваните стойности за съответните месеци и става въпрос за по този начин наречената „ надлимитна активност “.

Съдът е приел за несъмнено, че в този интервал болничното заведение е предоставила описаните услуги на своите пациенти по клинични пътеки и е намерил отхвърли на НЗОК да ги заплати за безпочвен, защото Конституцията на България прогласява правото на жителите да имат здравно обезпечаване, гарантиращо им налична здравна помощ и гратис прилагане на здравно обслужване. 

Твърдението на НЗОК, че като бюджетна организация е длъжна да следва бюджетната дисциплинираност и да изплаща единствено средствата по одобрените планирани стойностни, е безпричинно, показват от съда.

Решението на Окръжния съд в Монтана може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в София, прецизираха от Съдебната палата в Монтана.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР