Окръжният съд в Габрово призна за виновни бившия шеф на

...
Окръжният съд в Габрово призна за виновни бившия шеф на
Коментари Харесай

Осъдиха лекари за смъртта на родилка и бебето й

Окръжният съд в Габрово призна за отговорни някогашния началник на АГ отделението в локалната болница доктор Димитър Ангелов и колежката му доктор Севдалина Колева за гибелта на родилката Десислава Манолова и бебето й, само че постанови условни присъди, написа lex.bg

Двамата лекари бяха приети за отговорни, че заради немарливо осъществяване на отговорностите си по несъобразителност са предизвикали гибелта на 30-годишната Десислава Манолова и новородения ѝ наследник. Съдът ги осъди условно на 3 години затвор с 5-годишен изпитателен период и им наложи възбрана да практикуват като лекари за 3 години.

30-годишната Десислава постъпва в МБАЛ-Габрово за раждане на 11 септември 2013 година Това е втората й бременност, дамата има дъщеричка. Манолова преносва бременността си, само че лекарите настояват, че всичко е наред и най-вероятно терминът й - 9 септември - не е изчислен вярно. От 11 до 25 септември тя лежи в габровската болница, само че лекарите не подхващат предизвикателство на раждането.

На 26 септември младата жена ражда момченце, което кръщава Александър. Часове по-късно обаче то умира. Причината е усвояване на околоплодни води. Десислава пък развива сепсис, провокиран от стафилококова зараза. Тя е превозена в Плевен, само че макар напъните на лекарите там, на 4 октомври умира.

Обвинението бе основано на заключенията на три сложни петорни медицински експертизи на родилката и бебето. Столичните специалисти, водени от доцент Мария Грозева, са разкрили серия от лекарски неточности, безучастие и нарушавания на медицинските стандарти.

Делото се гледа за повторно от Окръжния съд в Габрово, който през юни 2016 година доктор Ангелов получи 5-годишна ефикасна присъда, а доктор Колева - условна присъда от 3 година " отнемане от независимост " с 5-годишен изпитателен период. Двамата лекари бяха лишени от право да упражняват лекарска специалност. За доктор Димитър Ангелов наказването е за период от 5 години, а за доктор Колева - 3 години
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР