Окръжната санитарно-епидемиологична станция в Жешув, Полша информира за още три

...
Окръжната санитарно-епидемиологична станция в Жешув, Полша информира за още три
Коментари Харесай

11 смъртни случая от бактерията легионела в Полша, открита е във ВиК мрежата

Окръжната санитарно-епидемиологична станция в Жешув, Полша осведоми за още три смъртни случая на хора, инфектирани с легионела. Общо 11 души, които са били диагностицирани с тази бактерия, са умряли, предава PL TVN.

По-голямата част от инфекциите са настъпили в Жешув и покрайнините на града, единични случаи на зараза са зародили и в региона на Краков и региона на Познан.

Издирването на източника на болестта е в ход. В момента службите регистрират замърсяването на топлата и студената вода от ВиК мрежа с бактерия легионела.

Бяха взети проби от над 100 места в и към Жешув. Санитарните служби чакат резултатите от проучванията. До момента са изследвани 9 проби, 4 от тях са с бактерия легионела.

В понеделник, здравното ведомство разгласи в известие, че до момента 144 души са били инфектирани с бактерията. Починали са 11 души, като това са хора на възраст от 64 до 95 години, които са имали съпътстващи болести.

Бактерията Legionella pneumophila за първи път е била разпозната през недалечната 1977-ма година. Епидемия на пневмония избухва измежду ветерани отседнали в хотел през 1976 година по време на заседание на Американския легион във Филаделфия. Заразяват се 221 души и заболяването предизвиква гибелта на 34 от заболелите.

Какво е легионела и къде може да бъде открита?

Това е бактерия от пръчковиден вид, която живее в съвсем всички естествени водоизточници като реки и езера. Макар и необятно публикувана в природата най-често тя може да бъде открита в лимитирани количества. Легионелата става в действителност рискова, когато попадне в битовата гореща вода и стартира да се мултиплицира при съществуването на удобни условия.

Температура на водата в диапазона 32 С – 42 С се смята за идеалната среда, позволяваща възпроизвеждането на бактерията. Това за наш неприятен шанс съответствува с желаната температура за къпане от 40 С. В резултат на това през водопроводните тръби легионелата елементарно доближава бани, сауни, СПА вани, душ кабини, кранове и несъмнено водни резервоари и подгреватели като бойлерите.

Каква заплаха крие легионелата?

Бактерията доближава до белите дробове след поемане на водни пари, чиито фини капчици са носители на невидимите за елементарното око легионелни бактерии. Някои представители на рода, най-често Legionella pneumophila, могат да провокират у индивида острата бактериална зараза – Легионелоза. Болестта варира в остротата си от леко и сходно на грип заболяване (Понтиак треска) до тежка пневмония с евентуално съдбовен излаз (Легионерска болест).

Клиничната картина на Легионерската болест се характеризира с кашлица, висока температура, главоболие, загуба на вкус и мускулни болки. В част от случаите кашлицата може да протече леко, само че в една трета от пациентите се развиват кървави храчки. След третия ден клиничната картина се трансформира и стартира да се вижда появяването на пневмонични процеси. Прогресивната пневмония бързо може да докара до белодробна дихателна непълнота и гибел.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР