Окръжна прокуратура-Варна дава на съд 50-годишен мъж, който използвал чужди

...
Окръжна прокуратура-Варна дава на съд 50-годишен мъж, който използвал чужди
Коментари Харесай

Съдят мъж, изпразнил банковата сметка на свой възрастен съсед

Окръжна прокуратура-Варна дава на съд 50-годишен мъж, който употребявал непознати банкови карти без единодушието на притежателя им.

Обвиняемият живеел в село Дъбравино от години. Там той развивал селскостопанска активност, само че с времето почнал да изпитва усложнения с заплащането на лихва към притежателите на земята, която обработвал, имал и други отговорности. Това довело до преустановяване на активността му и към 2020 година мъжът нямал работа и приходи, оповестиха от държавното обвиняване.

В същото село живеел и пострадалият мъж, който бил възрастен, самотно живущ и мъчно преносим. Той се прехранвал с развъждане на животни, които продавал, а парите внасял по банкова сметка.

Двамата се познавали добре. Често пъти 50-годишният оказвал помощ на възрастния си комшия, гостувал в дома му и дядото му имал цялостно доверие.

През август 2020 година, по предложение на по-младия мъж, възрастният решил да трансферира спестяванията си в друга от до момента употребяваната от него банка. Двамата отишли до град Долни чифлик, където имало банков клон. Докато оформяли документите по разкриването на новата банкова сметка, обвиняемият изискал да бъдат издадени две банкови карти за достъп до нея, само че дядото не схванал за това. Подсъдимият съумял скрито да вземе втората карта.

50-годишният мъж знаел къде по-възрастният държи своята карта и ПИН-кода за нея и можел непрекъснато да я взема и връща. Възползвал се от тази опция и в интервала 15 май - 19 юни 2020 година той употребявал няколко пъти банковите карти на своя комшия без неговото познание и единодушие. Обвиняемият теглил и внасял пари по сметката на пострадалия, като най-после за една седмица съумял да изтегли всичко налично в нея и този път не го върнал.

В началото на 2021 година дядото решил да се употребява парите си и отишъл в банков офис, където изискал да изтегли избрана сума. Там схванал, че сметката му е празна.

Обвиняемият не е прочут на органите на реда и не е осъждан. Предстои делото против него да бъде планувано за разглеждане във Варненския областен съд. Ако бъде приет за отговорен, той може да влезе в пандиза за период от 2 до 8 години, както и му бъде наложена санкция до двойния размер на присвоената сума.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР