Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми 23 лица за държане на

...
Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми 23 лица за държане на
Коментари Харесай

Около 100 000 кутии с цигари на ден произвеждали разкритите незаконни фабрики

Окръжна прокуратура-Пловдив притегли като обвинени 23 лица за държане на акцизни артикули без бандерол – цигари, за което е планувано наказване от 2 до 8 година „ отнемане от независимост ”, оповестиха от държавното обвиняване.

До момента е открито, че цигарите са създавани в четири нелегално работещи фабрики– в гр. Дупница, в гр. Горна Оряховица и в гр. Тутракан.

Общото количество на акцизните артикули без бандерол, които са били открити и конфискувани, е 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лв., както и 190 000 кутии цигари от разнообразни марки, на стойност 1 млн. и 500 хиляди лв.. По досъдебното произвеждане са конфискувани всички машини и уреди от четирите заводи за произвеждане на крайния артикул – цигарите, обслужващата ги техника – мотокари, елементи, климатични системи, охладители и други

Иззети са още 11 тежкотоварни автомобила, превозвали суровината за произвеждане на цигарите и готовата продукция, която е била открита в тях, както и над 10 леки автомобила, свързани с производството и държането на акцизните артикули без бандерол, също и материални доказателства, свързани с главния предмет на следствие по досъдебното произвеждане на Окръжна прокуратура-Пловдив – пране на пари – закононарушение по член 253 от Наказателния кодекс. По него следва анализиране на доказателствения материал и покачване, по преценка на наблюдаващия прокурор, на обвинявания за посоченото закононарушение.

За времето от 02 часа на 24 август 2018 година до края на същия ден са осъществени 14 претърсвания и изземвания, огледи и други следствени дейности на териториите на областите Пловдив, Велико Търново, Силистра, Плевен, София, Кюстендил, Пазарджик и Варна. Установено е, че всяка една от фабриките за противозаконни цигари е произвеждала приблизително към 100 000 кутии дневно. Предотвратено е производството на други кутии с цигари с материалите /тютюн, хартия, картон, целофан, фолио, ципер, филтри и др./, нужни за изработването им, които са открити и конфискувани от пригодените пространства.

При извършените следствени дейности са взели участие прокурори от Окръжна прокуратура-Пловдив дружно със чиновници от бранш „ Икономическа полиция “ при ОД на МВР-Пловдив.

На четирима от обвинените са взети ограничения за неотклонение „ парична гаранция “, а по отношение на останалите 19 обвинени с разпореждане на наблюдаващия прокурор е постановено задържане за период от 72 часа, като в този интервал от време ще се реши нуждата от внасяне в съда на искане за установяване на мярка за неотклонение „ задържане под стража “.

Досъдебното произвеждане продължава с дейни следствени дейности.

Подробности по случая бяха изнесени през днешния ден, 25 август 2018 година, на брифинг в Окръжна прокуратура-Пловдив, в който участваха Румен Попов, областен прокурор на гр. Пловдив, старши комисар Атанас Илков, шеф на ОД на МВР-Пловдив и Георги Гешев, наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура-Пловдив.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР