Окръжна прокуратура – Враца внесе за разглеждане в съда обвинителен

...
Окръжна прокуратура – Враца внесе за разглеждане в съда обвинителен
Коментари Харесай

Съдят управителя на фирмата, в която бе премазан до смърт 20-годишният Ники от Враца

Окръжна прокуратура – Враца внесе за разглеждане в съда обвинителен акт против В.И. по дело за осъществено закононарушение по член 123, алинея 4, прочие 1 вр. алинея 2, вр. ал.1 от Наказателен кодекс - немарливо осъществяване на правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха, довело до причиняване на гибел.
Обвиняемият В.И. бил съсобственик и шеф на компания, занимаваща се със спедиторска активност, търговия и превоз. Дружеството употребило като база икономически двор във врачанското село Чирен, където се осъществявало товаренето и разтоварването на стоките от транспортните средства.
На 31.12.2021 година обвиненият се обадил на своя другар - 20-годишният Николай Николаев, с цел да му помогне с товаренето на стока, която следвало да бъде превозена до клиенти. Той се съгласил и двамата отпътували за базата в Чирен. Товарът състоял от няколко машини, опаковани със стреч фолио.
За товаренето им на камион била употребена подемна техника - телескопичен товарач, ръководен от обвинения В.И. Междувременно Николай го направлявал, като стоял наоколо.
При товаренето на една от машините, заради нестабилното си положение, тя почнала да се клати и зародила заплаха да падне на земята. Николай направил опит с ръцете си да задържи товара да не падне, само че заради тежестта му не съумял. След като се наклонила, машината се стоварила върху него и го притиснала.
В.И. неотложно се притекъл на помощ на приятеля си, като отместил машината от него. Пренесъл потърпевшия до автомобила си и го транспортирал до лечебно заведение. По пътя съобщил за случая на органите на реда на телефон 112. Въпреки подхванатите реанимационни мероприятия, същия ден Николай умрял.
Припомняме, че за съдбовния случай тогава писа само медиятата ни.



Според заключението на направената съдебномедицинска експертиза повода за гибелта му е остра сърдечна непълнота вследствие на тежък травматичен потрес, развил се като разследване от множествени и тежки фрактури и хематоми.
От техническа позиция аргументите за настъпилия случай довел до гибелта на потърпевшия е неправилното разположение на машината - предмет на товарене, върху вилиците на товароповдигащото устройство и непозволено влияние с физическа мощ върху него от потърпевшия.
В хода на досъдебното произвеждане са били събрани доказателства за голям брой нарушавания на нормативно избрани условия. Сред тях в частност са неналичието на регистрация на телескопичния товарач, ръководството му от лицето без съответната дееспособност, неосигуряване на минимални условия за сигурност при товарноразтоварна активност.
Предстои делото да продължи в съда.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР