Окръжна прокуратура – Бургас поиска постоянен арест за 7 чуждeнци

...
Окръжна прокуратура – Бургас поиска постоянен арест за 7 чуждeнци
Коментари Харесай

Топ адвокат защитава чужденците, обвинени за участие в ОПГ за разпространение на наркотици в Слънчев бряг

Окръжна прокуратура – Бургас изиска „ непрекъснат арест " за 7 чуждeнци от Нигерия и Гана, упрекнати в присъединяване в проведена незаконна група за разпространяване на опиати в курорта Слънчев бряг, съобщи кореспондентът на БГНЕС в района.


Защитата на двама от нигерийците е поета от топ юрист Димитър Марковски, който отхвърли клиентите му да са участници в ОПГ за разпространяване на опиати.

„ Нямат нищо общо с тези обвинявания. Не са взели участие в никаква проведена незаконна група. В тях не са открити никакви неразрешени субстанции. Моите клиенти са от Нигерия, млади момчета са. Мисля, че са към 30 годишни ", съобщи за БГНЕС Марковски.


По-рано на брифинг за медиите беше обявено, че групата е работила в изискванията на висока нелегалност. Участниците в нея са следени през последните два месеца. Обвиняемите са работили в ясно изразена йерархична конструкция, а всеки от тях е имал избрана роля в групата.


„ В групата е имало и човек, който е трябвало да обикаля с велосипед и да следи има ли полицейски чиновници наоколо до местата на покупко-продажбите. Разпространявани са главно три типа опиати, съхранявани в специфични тайници – заровени в пясъка, скрити в храстите, както и до дребни търговски обекти, ситуирани на централната алея в Слънчев бряг, като мястото се променяло всеки ден, а зареждането ставало в разнообразни часове. Клиентите били подбирани доста деликатно, главната част от тях са чужденци. Цената се определяла и от степента на алкохолно замайване на клиентите. Най-често половин доза кокаин е коствала сред 120 и 160 лв., а цигара марихуана – сред 30 и 50 лв.. По време на следствието са открити 140 таблетки екстази, над 100 джъмпера с марихуана, над 50 джъмпера с кокаин и сума в разнообразни валути в общ размер на към 20 000 лв. ", заяви комисар Калоян Калоянов-директор на ОДМВР Бургас.

Участниците в групата са със статут на непрекъснато пребиваващи в България. Адресните им регистрации са на разнообразни места в страната, само че е открито, че са наемали квартири в Слънчев бряг. Работили са най-вече като „ викачи " на заведения на централната алея в курорта.

„ Без да имаме химическа експертиза, с цел да установим, че в действителност това е тип наркотично вещество, от какъв тип е, какво количество, към този момент обвиняването е за ОПГ за разпространяване на опиати. Но когато излязат химическите експертизи и се откри съответната съпричастност на всеки от обвиняемите-кой какъв брой опиати е държал, на кого е продавал, тогава ще се уточняват обвиняванията и ще се издигнат обвинявания и за разпространяване на опиати. За присъединяване в ОПГ за разпространяване на опиати наказванията са от 3 до 15 години отнемане от независимост. За ръководителя на групата наказването е от 5 до 15 години. Впоследствие ще се откри кой, каква роля има в незаконното съдружие ", съобщи преди да се гледа мярката за неотклонение на арестуваните прокурор Мирослав Илиев./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР