Окръжен съд – Монтана потвърди присъда на Районен съд –

...
Окръжен съд – Монтана потвърди присъда на Районен съд –
Коментари Харесай

Осъдиха за лъжесвидетелстване фермер, получил евросредства, докато бил в затвор във Франция

Окръжен съд – Монтана удостовери присъда на Районен съд – Монтана, с която на подсъдимия И. Н. В. е наложено наказване 1 година „ Лишаване от независимост “ условно за закононарушение против правораздаването –лъжесвидетелстване по следствено дело за потребление на неистинен документи за приемане на средства от Европейските фондове.  
През 2010 година  И. Н. В. бил утвърден по размер 112 „ Създаване на стопанства на млади фермери “ в с. Бела Рада, Видинско и сключил с Държавна фирма „ Земеделие “ контракт за финансова помощ. Първото заплащане по мярката било през май 2010 година През април 2014 година П. Е. Н. с пълномощие от името на И. Н. В. подала заявление до Разплащателната организация към фонда за приемане на второто заплащане на стойност от 24 446 лева През май 2014 година чиновници на организацията направили инспекция на място в с. Бела Рада на стопанството на бенефициента, като на инспекцията участвало и лице, показало се за И. Н. В. Нередности не били открити и на 12 юни 2014 година на И. Н. В. била изплатена сумата от 24 446 лева По-късно обаче, заради постъпила информация, че по време на инспекцията И. Н. В. не е бил в България, против упълномощената от него П. Е. Н. било формирано следствено дело за показване на погрешни сведения и подправени документи, на които бил притурен тип, че са подписани от И. Н. В., с цел да получи 24 446 лв. от фондове на Европейски Съюз.
При почналото следствие било открито, че по време на инспекцията И. Н. В. е бил в затвор във Франция, наказан за източване на кредитни карти. Извикан като очевидец по следственото дело на два разпита през 2017 година И. Н. В декларирал, че е участвал на инспекцията през май 2014 и че през това време е бил пуснат в отпуск от пандиза във Франция. Документ от Република Франция обаче удостоверил, че И. Н. В. е бил в затворнически център на Авиньон, Льо Понте, Република Франция от 28 май 2013 година до 25 март 2015 година като през целия период на задържане не се е употребил от позволение за излизане.
Във връзка с лъжесвидетелството на И. Н. В. е било формирано досъдебно произвеждане, а по-късно и наказателно дело, по което на 20 юли 2022 година Районен съд - Монтана го е признал за отговорен и го е санкционирал с 1 година „ Лишаване от независимост “, отсрочена за три години изпитателен период. Присъдата е обжалвана от И. Н. В. с недоволства за недоказаност, незаконност и позволени основни нарушавания на съдопроизводствените правила. След като се срещна с всички документи по делото и изслуша очевидци, Окръжен съд – Монтана разгласи, че районен съд – Монтана вярно е определил типа и размера на наказването на подсъдимия И. Н. В. – със приблизително обучение, работи като водач, неосъждан, и удостовери присъдата за лъжесвидетелстване от 1 година „ Лишаване от независимост “, отсрочена с 3 години изпитателен период.
Решението на съда не предстои на обжалване и протестиране.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР