Окръжен съд – Бургас потвърди определение на Районен съд –

...
Окръжен съд – Бургас потвърди определение на Районен съд –
Коментари Харесай

Оставиха в ареста обвиняем за трафик на мигранти

Окръжен съд – Бургас удостовери определение на Районен съд – Бургас и взетата мярка за неотклонение „ Задържане под стража “ по отношение на Бисер Б.

Производството бе формирано по тъжба на обвиненият и неговият бранител, с която от въззивния съд бе поискано да бъде анулирано първоинстанционното определение и постановяване на правосъден акт, с който по отношение на Бисер Б. да се вземе мярка за неотклонение „ Домашен арест “.

Бисер Б. е обвинен за това, че на 13.04.2022 година, в гр. Бургас, бул. „ Тодор Александров “ до бензиностанция „ Лукойл “, за да набави за себе си или за другиго имотна полза, незаконно подкрепил шест чужденци – жители на Афганистан, да преминат през страната в нарушаване на член 19, алинея 1, т. 1 от Закона за чужденците в Република България – „ Чужденец, който влиза в Република България или минава директно през нейната територия, според от задачата на пътуването, би трябвало да има: постоянен документ за задгранично пътешестване или различен заместващ го документ, както и виза, когато такава е нужна, според Регламент /ЕО/ № 539/2021 година на Съвета от 15 март 2021 година “, като действието е осъществено посредством потребление на лек автомобил марка „ Ситроен “ „ Ксара Пикасо “ и във връзка с повече от едно лице.

Въззивният правосъден състав откри за верен и аргументиран извода на първоинстанционния съд, че на сегашния стадий от следствието са налице кумулативните предпоставки, планувани в закона, за взимане на най-тежката мярка за неотклонение. Престъплението, за което е упрекнат Бисер Б. е наказуемо с „ Лишаване от независимост “ от една до шест години и санкция от пет хиляди до двадесет хиляди лв., т.е. е тежко съзнателно закононарушение по смисъла на закона. Правилна е преценката на Районен съд – Бургас, че от събрания доказателствен материал може да се направи в задоволителна степен обосновано съмнение, че обвиненият е направил закононарушението по член 281, алинея 2, т. 1 и т. 5, вр. алинея 1 от Наказателен кодекс.

Според Окръжен съд – Бургас обоснована се явява и преценката на първоинстанционния съд за съществуване на другата кумулативна причина за взимане на най-тежката мярка за неотклонение, а точно действителна заплаха обвиненият да се укрие и/или да извърши закононарушение. Правилно заплахата е изведена от приложената по делото информация за съдимост, съгласно която Бисер Б. е осъждан неведнъж, а действието по актуалното дело е осъществено в изпитателния период на последното наложено му наказване „ Лишаване от независимост “. В претекстовете си съдът споделя: „ изложеното характеризира обвинения като персона със повишена степен на социална заплаха, склонна да прави незаконни деятелности, заради което възможна по-лека мярка за неотклонение в съответния случай не би могла да обезпечи реализиране на задачата по смисъла на член 57 от Наказателно-процесуален кодекс “. Въззивният съд се солидализира и към аргументацията на районния съд, че тежестта на въведената правна подготовка за закононарушението и наказуемостта му съгласно закона също обосновават действителна заплаха от укриване. Окръжен съд – Бургас изведе заплаха за осъществяване на друго закононарушение и от затруднения механизъм на действието и от вероятността от съпричастност на други лица.

Определението на Окръжен съд – Бургас е дефинитивно.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР