Около пролетното презареждане, всеки от нас се опитва да бъде

...
Около пролетното презареждане, всеки от нас се опитва да бъде
Коментари Харесай

Студено пастьоризираните храни - безвреден вариант за консервиране

Около пролетното презареждане, всеки от нас се пробва да бъде във форма, само че е хубаво да си сътворяваме привички да се храним здравословно и с пречистени храни, освен преди да се приготвяме за лятото.

В България към този момент съществува първата и за момента единствена компания, която прави студена обработка на храни и питиета, вследствие на което срокът на валидност на храните е продължен, а потребителите получават по-вкусни и по-здравословни храни - без добавки и консерванти. Целта на пастьоризацията, била тя студена или топла, е да унищожи микроорганизмите в храните.

Студената пастьоризация потвърдено резервира качеството и стойностите на храните, след обработката настояват бизнесмените, които постановат този модел у нас преди 3 години -  Боряна Великова Тошева и Любомир Цанков.

" Студената обработка на храни и питиета под високо налягане съставлява един натурален и не топлинен способ за консериване на храните. Принципът, на който работи е, че към този момент подготвени артикули се зареждат в огромна барокамера, цялостни се с вода и посредством водата се упражнява налягане върху продуктите.В резултат от високото налягане, се унищожават патогенните организми в продуктите, което е и задачата на консервирането ", споделя Боряна Великова .

“Разбира се, това не е магия. Говорим за хидростатично налягане от 6000 бара, което съставлява прекомерно мощно налягане, каквото не съществува свободно в природата 1 най-силното налягане е в Марианската котловина и е над 1000 бара, добавя Любомир Цанков .

По думите му става дума за малотрайни храни, които са с високо наличие на вода - колбаси, шунки, сокове, мокри салати (снежанка, съветска салата), чиито период на валидност се усилва.

Технологията на студено пастьоризиране е най-разпространена в Америка, а най-често по света се ползва за опазване на вкусовите качества на авокадото и по-специално гуакамолето. Технологията занапред навлиза в Европа.

Повече за технологията на студената пастьоризация, какви са нейните изгоди и по какъв начин се създава в България, чуйте в изявлението на Ангелина Грозева.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР