Около остров Закинтос ще продължи да има затихваща сеизмична активност.

...
Около остров Закинтос ще продължи да има затихваща сеизмична активност.
Коментари Харесай

Експерт: Около остров Закинтос ще продължи да има затихваща сеизмична активност

Около остров Закинтос ще продължи да има затихваща сеизмична интензивност. Това сподели за утринния блок „ Добро утро, България “ на Радио „ Фокус “ проф. Димчо Солаков, заместител шеф на Националния институт по геофизика, геодезия и география.
Областта при планината Вранча също е много сеизмична област, добави проф. Солаков, като посочи, че през последните 14 години е имало 5 трусове с сходен на последното магнитуд.
" Районът на Вранча, в Румъния, е доста характерен. В света няма друга сходна област. Там стават трусове с дълбочини сред 60 и 200 км. Затова, когато тези трусове са по-силни, се усещат на доста огромно разстояние. През 1977 година земетресението беше усетено чак в Истанбул. Беше усетено и в София, имаше опустошения в Северна България. Имаше много жертви в Букурещ. Вранча е една от най-сеизмичните области в Европа ", изясни проф. Димчо Солаков.
Според него в България би трябвало да бъдат построени и употребявани симулационни центрове, които да пресъздават въздействието от земетресенията, в които да бъдат обучавани деца. Паниката е неприятен консултант по време на земетресение, заключи професорът, само че означи, че културата на българина във връзка с такива естествени бедствия се покачва.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР