Около 85 процента от населението на архипелага Тонга е икономически

...
Около 85 процента от населението на архипелага Тонга е икономически
Коментари Харесай

85 на сто от населението на Тонга е засегнато от щетите, нанесени от изригването на вулкана

Около 85 % от популацията на архипелага Тонга е стопански наранено от последствията от изригването на вулкана Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай и последвалото го цунами, заяви през днешния ден Радио Нова Зеландия. Медията се базира на държавното управление на дребната островна страна в южната част на Тихия океан.

Според управляващите досега са доказани три смъртни случая вследствие на цунамито - на островите Манго, Номука и Тонгатапу, където се намира столицата Нукуалофа, а също по този начин има данни, че 14 поданици на островите Номука, Фоной и Тонгуа са получили разнообразни по степен пострадвания, съобщи ТАСС.

"Възстановяването на Кралство Тонга от това злополучие няма да е елементарно. След като имаме задоволително питейна вода, ще би трябвало да стартираме дългия път към възобновяване ", цитира радиостанцията думите на ръководителя на локалния парламент Фатафехи Факафануа, който също по този начин отбелязва, че страната му в този момент "силно се нуждае от интернационална помощ ".

По данни на държавното управление цялата жилищна инфраструктура на някои от по-малките острови (страната се състои от над 170 острова) е отнесена и жителите им би трябвало да бъдат евакуирани на основния остров на архипелага - Тонгатапу. Редица други острови изпитват дефицит на вода и храна за своите поданици и за бездомните бежанци от прилежащите острови в кралството.

Телефонните връзки сред районите на страната и интернационалните връзки към момента са мощно лимитирани.

Кралство Тонга се обърна към американския бизнесмен и създател на "Тесла " (Tesla) и "СПейсЕкс " (SpaceX) Илон Мъск с молба за помощ за свързване на страната към интернет посредством спътниците "Старлинк ".

"Илон Мъск е един от пионерите на технологиите, които могат да решат нашите проблеми. Би било отлично, в случай че той може да помогне на жителите на островите да се свържат още веднъж с околните си ", сподели Факафануа.

Няколко самолета с филантропичен товар от Австралия и Нова Зеландия към този момент са пристигнали в страната, както и два кораба на новозеландските военноморски сили и транспортен съд с помощи от Фиджи.

Както отбелязва Радио Нова Зеландия, още няколко кораба от Австралия, Англия, Япония и Съединени американски щати са на път към крайбрежията на кралството, само че идването им е доста затруднено от огромното количество вулканична пемза на морската повърхнина и неналичието на информация за положението на пристанищата.

Японският военно-транспортен транспортен съд "Осуми " през днешния ден също се насочи към Тонга с товар филантропична помощ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР