Около 800 жени в България всяка година се разболяват от

...
Около 800 жени в България всяка година се разболяват от
Коментари Харесай

Само 1%, а целта е 90%. Защо момичетата в България не се ваксинират срещу рака на маточната шийка

Около 800 дами в България всяка година се разболяват от рак на шийката на матката. Това заболяване може да се предотврати с ваксина. Целта на СЗО е 90% от девойките да са имунизирани до 2030 година В България обаче към 2022 година са ваксинирани тъкмо 1%. Може ли това да се промени?

Александър Атанасов е виждал тъкмо до какво може да докара инфекцията с този постоянно срещан вирус. Затова е решен да направи всичко по силите си пациентите му в никакъв случай да не се сблъскват с следствията.

Става дума за човешкия папиломавирус (HPV) , който може да аргументи рак на шийката на матката - заболяване, което лишава живота на приблизително една жена всеки ден в България. Вирусът може да аргументи и други онкологични болести, които засягат освен дамите, само че и мъжете.

Д-р Атанасов е експерт по детски заболявания, само че е работил и в онкологично поделение и е виждал по какъв начин наподобява тази статистика в действителността.

“Това са извънредно тежки, мъчно лечими случаи с неприятна прогноза ”, споделя Александър Атанасов. “Случаи, които могат напълно да бъдат предотвратени. ”

Това е допустимо, с помощта на имунизациите против човешки папиломавирус. Те се ползват в доста страни по света от над 15 години и са ефикасни и безвредни.

През 2020 година Световната здравна организация (СЗО) разгласява за елиминиране на рака на шийката на матката. Тя планува до 2030 година 90% от девойките до 15-годишна възраст да са имунизирани.

В България имунизациите също са налични и има стратегия за безвъзмездна имунизация за девойки сред 10 и 13 години в това число. По данни на Министерството на здравеопазването към 2022 година, предоставени след питане от Свободна Европа, са имунизирани тъкмо 1% от девойките, попадащи в целевата група.
Бракуват се толкоз огромни количества от тази ваксина, която избавя човешки живот.д-р Христиана Бацелова
“Това е извънредно невисок % ”, споделя епидемиологът доктор Христиана Бацелова .

“Тъжно е, че се бракуват толкоз огромни количества от тази ваксина, която избавя човешки живот. ”

В същото време в България всяка година по към 800 дами са диагностицирани с рак на шийката на матката. Смъртността в страната е близо два пъти по-висока от междинната за Европейски Съюз. Статистика за други онкологични болести, провокирани от човешкия папиломавирус, въобще няма.

На този декор доктор Атанасов и няколко други лекари се пробват да осведомят повече хора за имунизациите, които защищават от тези смъртоносни болести.
Какво е HPV и какви опасности носи
Човешкият папиломавриус (Human Papillomavirus - HPV) е най-често срещаната зараза на репродуктивната система в международен мащаб. Повечето полово дейни дами и мъже в някакъв миг от живота си се заразяват с този вирус. При към 90% от хората инфекцията се почиства от единствено себе си. В част от случаите обаче тя става хронична и може да провокира предракови и ракови формирания.

Ракът на шийката на матката при дамите е най-често срещаното онкологично заболяване, провокирано от човешкия папиломавирус. Поне 95% от случаите на рак на маточната шийка са резултат от зараза с вируса.

Човешкият папиломавирус може да провокира и други злокачествени болести - рак на гърлото, рак на ануса, рак на външните полови органи. Това значи, че рискът не е единствено за дамите.

Александър Атанасов е виждал тежки проявления на тези онкологични болести. Той е работил една година в онкологично поделение, преди да стартира специализацията си по педиатрия.

“Там съм виждал съвсем всички HPV-асоциирани карциноми в предплатил (напреднал) етап ”, сподели доктор Атанасов в телефонно изявление.

“Включително рак на маточната шийка, който е предплатил до такава степен, че е запушил двустранно пикочопроводите на пациентката и се постанова те да бъдат изведени през кожата, с цел да могат бъбреците да действат. И то при млада жена, на към 40 години. ”

В България през 2018 година с рак на шийката на матката са 15 759 пациентки, от които 850 са новооткрити случаи, написа в националната за битка със болестта. Според данните на Министерството на здравеопазването през 2020 година са открити още 844 случая, а през 2021 - 797 .

Смъртността от рак на шийката на матката в България е близо два пъти по-висока от междинната за Европейски Съюз и е с наклонност за повишение.

“Всеки ден губим по една жена от рак на маточната шийка. И това е единствено една локализация [на провокираните от човешки папиломавирус онкологични заболявания]. Говорим за над 300 дами, които всяка година умират в България ”, споделя Атанасов.

В тази статистика въобще не влизат другите онкологични болести, провокирани от човешки папиломавирус.
 Ваксинация на 13-годишно момиче в Япония против човешки папиломавирус. Нивото на имунизации в страната е доста ниско спрямо други страни след решението на локалните управляващи от 2013 година да не предлагат интензивно имунизацията. Това става поради всеобщо публикувани изказвания за странични резултати, които по този начин и не се потвърдиха. През 2022 година Япония още веднъж стартира интензивно да предлага имунизация.
Дори когато не се стига до толкоз тежки случаи, инфекциите с човешки папиломавирус отново носят опасности. Възможно е те да провокират предракови промени на шийката на матката. За да не прераснат те в рак, се постанова отстраняването на засегнатата тъкан.

“Но това нарушава естествената анатомия на маточната шийка – съкратява я и оттова може да настъпи по-трудно зачеване, по-трудно изхабяване на плода, предтерминно раждане ”, споделя доктор Атанасов.

“Отделно, несъмнено, това е една мъчителна и неприятна за пациентката операция. ”

В един от последните си постове в обществените мрежи лекарят споделя за 22-годишна пациентка, която е взела решение да се имунизира, откакто се е наложило да претърпи тъкмо такава операция.
Какви са имунизациите и какво трансформират
Подобни случаи могат да бъдат предотвратени с помощта на имунизациите против човешки папиломавирус, споделя доктор Атанасов.

Тяхната цел е да “обучат ” човешката имунна система да създава антитела против протеините, които построяват обвивката на вируса. Целта е когато тялото се срещне с същинските вируси, имунната система да създаде по-бързо антитела против тях и по този начин да се оправи с инфекцията. Тогава тя няма да стане хронична и няма да провокира злокачествени промени.

За тази цел имунизациите съдържат протеини от външната обвивка на вируса - само че не цели вирусни частици и по тази причина не могат да провокират заразяване с вируса, Европейската организация по медикаментите (EMA).

В момента в Европейския съюз са три ваксини против човешки папиломавирус - Gardasil 9, Gardasil и Cervarix.

Разликата сред тях е в броя на видовете човешки папиломавирус, против които защищават. Всички те защищават от двата най-високорискови вида - 16 и 18, които дружно провокират към 70% от случаите на рак на маточната шийка съгласно на СЗО. Gardasil защищава против общо четири вида HPV, а Gardasil 9 - против девет вида, в това число такива, които провокират генитални брадавици.
Ваксината е значима, тъй като тя ще предотврати в над 97 - 98% от случаите възникването на HPV-свързани болести.д-р Христиана Бацелова
“Ваксината е значима, тъй като тя ще предотврати в над 97 - 98% от случаите възникването на HPV-свързани болести – рак и при двата пола, генитални брадавици - всички болести, които могат да бъдат провокирани от човешкия папиломавирус ”, сподели епидемиологът доктор Христиана Бацелова в телефонно изявление.

Тя показва като образец случая на Австралия , която организира сполучлива имунизационна акция. През февруари здравните управляващи в страната, че считат за допустимо да осъществят задачата си за елиминиране на рака на маточната шийка като проблем на публичното здраве до 2035 година

През 2020 година Световна здравна организация (СЗО) разгласява за елиминиране на рака на шийката на матката. Тя планува три цели, които всяка страна по света да извърши до 2030 година:
90% от девойките до 15 години да са ваксинирани;70% от дамите до 35 година да се изследват и това да се повтори, когато са на 45;90% от дамите, диагностицирани с рак на маточната шийка, да се лекуват. Къде е България във имунизацията
В момента в България също има стратегия за безвъзмездна имунизация. Тя е единствено за девойки на възраст от 10 до 13 години в това число. По данни на Министерството на здравеопазването за 2022 година обаче са имунизирани тъкмо 1% от девойките, подлежащи на имунизация.
Профилактиката е алегорична. Поставят се няколко хиляди дози годишно, което е безусловно незадоволително.д-р Александър Атанасов
“Профилактиката е алегорична. Поставят се няколко хиляди дози годишно, което е безусловно незадоволително за на практика значимо повлияване и превъзмогване на казуса ”, споделя Александър Атанасов.

Здравните управляващи изясняват този невисок обсег с рестриктивните мерки, свързани с пандемията от COVID-19 през последните години.

Д-р Атанасов обаче вижда във всекидневната си работа други фактори, които съгласно него водят до ниското покритие. Той показва три от тях: липса на осведомителна акция, ориентирана както към родителите, по този начин и към лекарите; държанието на някои лекари, които интензивно се опълчват на ваксинацията; разпространяването на конспирации.

Той вижда и липса на задоволително интензивност на здравните управляващи по тематиката.

“Държавата като цяло и в частност Министерството на здравеопазването хайде да не споделям отсъстват, само че не демонстрират задоволително интензивност. Пак споделям - осведомителните акции би трябвало да са всеобщи и непрекъснати. А тях ги няма ”, споделя Атанасов.

Същите аргументи за ниското равнище на имунизацията показва и доктор Бацелова. Според нея медицинските лица, които популяризират дезинформация за имунизирането, би трябвало да бъдат глобени. Освен това родителите, а и самите деца би трябвало да бъдат осведомени за изгодите от имунизациите и за тяхната сигурност, която е доказана при клинични изследвания и при повече от десетилетие използване в Европа, в Съединени американски щати, Канада, Австралия и други страни с високо покритие.

“Допуснали сме през годините да се насади безпочвен боязън от тази ваксина ”, сподели тя.
Как лекарите се борят да трансформират това
Александър Атанасов от няколко години се бори да промени настройките по отношение на тези ваксини на допустимо най-вече хора, като дава точна и тествана информация в страницата си във Facebook и в групата “Ваксини ” , на която е админ. Той споделя информация от авторитетни международни здравни организации и споделя историите на хората, които самият той е ваксинирал.

“Част от тях имат тъжни истории ”, споделя Атанасов. “За страдание, имат умряли родственици от HPV-асоциирани карциноми, което стимулира тях персонално да се предпазят от въпросния вирус и да предпазят и децата си. ”

Самият доктор Атанасов се е ваксинирал против човешки папиломавирус. Д-р Бацелова също го е направила.

И двамата приканват да се усили обсега на безплатната имунизационна акция, като тя да е налична и за момчетата, както и за по необятна възрастова група.

“Не можем да оставим единствено девойките имунизирани, тъй като тези високорискови онкогенни видове ще циркулират измежду момчетата и те ще бъдат незащитени ”, споделя доктор Бацелова.

Тя се базира на опита на страни като Австралия, където и момчетата, и девойките на възраст до 19 години получават безвъзмездни ваксини против човешки папиломавирус. Както дамите, по този начин и мъжете над тази възраст също се предизвикват да се имунизират, в случай че не са го създали по-рано, само че би трябвало сами да поемат разноските.

В България също е допустимо да се имунизират хора отвън програмата за безвъзмездна имунизация, в случай че сами си платят имунизацията.

Като най-подходяща за имунизиране здравните организации показват възрастта преди започване на сексуален живот, като задачата е пациентът да построи имунитет преди да има риск да се срещне с вируса.
Тези ваксини са доста добре проучени. Те не са нови ваксини, те са на към този момент близо 15-16 години, сложени са стотици милиони дози в други страни.д-р Александър Атанасов
Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати (CDC) обаче предлагат имунизация за всички до 26 години, които не са се ваксинирали по-рано. Могат да се имунизират и хора до 45 години, само че тогава успеваемостта на имунизацията се счита за по-ниска.

“Тези ваксини са доста добре проучени. Те не са нови ваксини, те са на към този момент близо 15-16 години, сложени са стотици милиони дози в други страни ”, споделя доктор Атанасов. И приканва:

“Търсете достоверна информация, недейте да четете информация от съмнителни уеб сайтове и направете най-хубавото за детето си. ”

Информация за имунизациите против човешки папиломавирус можете да намерите на уеб страниците на (ЕМА), (ECDC), на Съединени американски щати (CDC), (FDA), на Обединеното кралство (NHS).
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР