Около 6:20 ч. тази сутрин в акция на спецчастите на

...
Около 6:20 ч. тази сутрин в акция на спецчастите на
Коментари Харесай

Мащабна операция на полицията в Северно Косово

Около 6:20 ч. тази заран в акция на спецчастите на Косово бяха осъществени арести в общините в Северно Косово в " интервенция против контрабандата и проведената престъпност ". Целта са забъркани в незаконна активност полицейски и митнически чиновници, заяви министър председателят на Косово, Рамуш Харадинай.

При акцията спецполицаите са задържали шефа на полицейския сектор в Зубин поток, който е сърбин. Според други информации са задържани шестима сръбски членове на косовската полиция.

Заради събитията сръбският президент Александър Вучич разпореди привеждането на всички елементи на сръбската войска в положение на цялостна бойна подготвеност.

 © БГНЕС
Според информация на косовската полиция акцията е била заради подозрения за съществуване на „ контрабанда на артикули “, „ корист със служебното състояние “, „ предоставяне на рушвет “, „ нерегламентирана търговия “ и други.

При акцията спецполицаите са задържали шефа на полицейския сектор в Зубин поток, който е сърбин. Около стотина сърби блокираха с коли пътя към Митровица, което попречва превозването на арестувания.

В региона на Зубин поток и покрайнините през днешния ден се чу и пукотевица с огнестрелно оръжие.

Според последните информации от региона на Зубин поток спецполицаите са съумели да пробият блокадата и да стигнат до южната част на Митровица.

Сръбският президент разпореди привеждането на всички елементи на сръбската войска в положение на цялостна бойна подготвеност.

 © БГНЕС
По-рано Министерството на вътрешните работи на Сърбия сложи специфичните полицейски елементи в цялостна подготвеност.

Президентът на Сърбия съобщи, че съгласно информацията, която Сърбия има, в дейностите на Прищина вземат участие чиновници на косовските спецчасти РОСУ и ФИТ, които до момента са навлезли в територията на Северно Косово със 73 автомобила, най-вече бронирани.

 Вучич разгласи бойна подготвеност поради арести на сърби в Косово Вучич разгласи бойна подготвеност поради арести на сърби в Косово
Най-малко петима сърби са задържани тази заран от косовските специфични елементи за хипотетично присъединяване в проведена престъпност. Арестите са извърш...

" Други 50 чакат в Южна Митровица, още 50 чакат в Сърбица. Осем са ранени в Зубин Поток, а 23 души са хванати, най-вече от сръбски етнически генезис, има и бошняци. Акцията е на територията на три общини: Косовска Митровица, Лепосавич и Зубин Поток, т.е. на територията нацяло Косово и Метохия ”, сподели Вучич.

Сред задържаните най-вече са членове на косовските полицейски сили, съобщи президентът на Сърбия. " Точно това знаехме преди 15 дни, когато алармирахме интернационалната общност ", сподели Вучич и добави, че сега в Зубин Поток ситуацията е доста сериозна, а чиновници на спецчастите стрелят по невъоръжени хора. Двама сърби са леко ранени при престрелката.

По думите на Вучич непотвърдена е информацията, че измежду арестуваните е и един съветски жител, чието име сръбският президент огласява като Михаил Краснощенков.

Краснощенков е административен чиновник на ЮНМИК, съобщи Вучич в сръбския парламент.

Директорът на сръбската държавна канцелария за Косово Марко Джурич заяви, че косовските специфични елементи с оръжие в ръка са нападнали северно Косово „ за да заплашват и да провокират суматоха с арестите “.

След стеклите се събития в Белград се организира съвещание на Съвета за национална сигурност, което свика сръбският президент Александър Вучич.

Президентът предизвести Европейския съюз, че Сърбия ще реагира, в случай че специфичните сили на Косово не се изтеглят от северната част на Косово, заяви Танюг.

Вицепремиерът и министър на външните работи на Косово Беджет Пацоли съобщи, че задържаните при днешните дейности на полицията в Северно Косово жители са " част от мрежа, която е надълбоко забъркана в контрабанда, корупция, корист със служебното състояние и други типове проведена престъпност ".

Пацоли, който взе участие в среща в Братислава с външните министри на Вишеградската група и балканските страни - членки на Европейския съюз, посредством своята страница във Facebook написа, че днешното деяние е част от интервенция, която е била готова в продължение на месеци и която се организира през последните дни и в други елементи на Косово.

„ Косово желае да покаже решимостта си да се бори с проведената престъпност, корупцията и злоупотребата със служебното състояние и да призове всички да поддържат сходни дейности, написа Пацоли.

Той прикани Сърбия да не злоупотребява с актуалните дейности на полицията, които дефинира като нормална активност, ориентирана против проведената престъпност.
 © БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР