Около 53 процента от нефинансовите предприятия у нас са били

...
Около 53 процента от нефинансовите предприятия у нас са били
Коментари Харесай

Евростат: Повече от половината предприятия в България са малки и с персонал до 50 души

Около 53 % от нефинансовите предприятия у нас са били с личен състав от 0 до 50 индивида и попадат в категорията " дребни предприятия " съгласно критериите на Евростат, демонстрират данни от разбор на европейската статистическа работа за каузи на дребните, междинните и огромни предприятия в Европейски Съюз през 2017 година В тази категория обаче най-голям е бил делът на компаниите, които са имали личен състав до 10 души - близо 90 на 100 от дребните предприятия у нас са били в този формат, написа novini.bg.

Близо 22 % е бил делът на междинните предприятия у нас, в които са работили сред 50 и 250 индивида, демонстрират данните от разбора. Големите нефинансови предприятия с над 250 индивида са съставлявали към 25 на 100 от предприятията у нас, съгласно критериите на европейската статистика. Данни на родни специалисти обаче регистрират, че над 90 на 100 от работещите предприятия и компании у нас попадат в сегмента дребни и междинни предприятия, които образуват близо 60 на 100 от Брутният вътрешен продукт на страната. Според данни на Национален статистически институт максимален е бил делът на дребните и междинни предприятия в региона на търговията и ремонта на коли - над 140 хиляди компании у нас се занимават с сходна активност.

В Топ 5 по бройка на компаниите, които се занимават с друга нефинансова активност попадат още предприятията, които се занимават с професионална или научна активност - над 43 хиляди; предприятия от преработващата индустрия - над 33 000; компании свързани с хотелиерство и ресторантьорство - над 27 000; както и компании за търговия с недвижими парцели - над 24 000. Най-висок е бил делът на заетите лица у нас във компаниите, които са се занимавали с преработваща индустрия - над 500 хиляди души, от които близо 490 хиляди лица са били заети в частния бранш.

По брой наети лица следват компаниите, които са се занимавали с търговия или ремонт на коли - над 380 хиляди души са работили в тази област, най-вече в частния бранш. В хотелския и ресторантьорския бизнес са били заети към 114 хиляди души, от които 111 хиляди в частния бранш. В строителството са се трудили над 113 хиляди души, от които над 110 хиляди - в частния бранш.

Според бизнес анкетите на Национален статистически институт към 30 % от промишлените предприятия или съвсем всяка трета компания с сходна устременост - са показали като главен проблем, който затруднява активността им - неналичието на квалифицирана работна мощ.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР