Около 51 исторически артефакта от древна Месопотамия бяха конфискувани от

...
Около 51 исторически артефакта от древна Месопотамия бяха конфискувани от
Коментари Харесай

Митничари хванаха уникални артефакти от Месопотамия на над 4...

Около 51 исторически артефакта от антична Месопотамия бяха иззети от турски митнически чиновници при опит да бъдат импортирани контрабандно през сирийската граница през вчерашния ден.

Превозно средство, опитващо се да премине през митническия пункт Джилвегьозю и да пресече границата на Турция със Сирия, притегли вниманието на митническите екипи по време на инспекциите. Зоната сред кормилото и предното стъкло, покрита с плат, притегли вниманието на служителите на реда и бе открито, че под покривалото има укрити разнообразни човешки и скотски фигурки.

Въпросните фигури бяха изпратени до дирекцията на музея в Хатай, с цел да бъдат изследвани от екипите на митническата дирекция за контрабанда и разузнаване в Джилвегьозю заради съмнение, че може да са исторически артефакти.

Експертният разбор разкри, че фигурките са от месопотамски генезис, най-вероятно от исторически обекти в Ирак. Уникалните артефакти, датиращи от хилядолетия, са направени от слонова кост и други скотски кости.

Беше открито, че фигурите, датират от 2750-2250 година пр.н.е. Те са сходни на фигурите, открити в гробниците на царя на Ур и изложени в Британския музей, Багдадския музей, Лувъра, Музея на Чикагския университет и сирийския Музей Дейр ел Зур. Конфискуваните артефакти ще останат под публична отбрана в Турция, като следствието, ръководено от Главната прокуратура на Рейханлъ, продължава.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР