Около 50 души, взети от палестинското движение Хамас за заложници,

...
Около 50 души, взети от палестинското движение Хамас за заложници,
Коментари Харесай

Около 50 души, взети от Хамас за заложници, са загинали при израелските удари по Газа

Около 50 души, взети от палестинското придвижване " Хамас " за заложници, са починали при израелските удари по Газа, съобщи Абу Обейда, представител на Бригадите " Изедин ал Касам ", военното крило на " Хамас ", съобщи Ройтерс, като се базира на обява в профила на " Изедин ал Касам " в обществената мрежа " Телеграм ".

Говорителят не даде повече детайлности.

Ройтерс отбелязва, че не е в положение да ревизира изнесените данни.

Външният министър на Палестинската автономност (ПА) заяви пред кореспонденти, че ПА няма да се меси в следствието на Международния углавен съд (МНС) на изненадващото нахлуване на " Хамас " против Южен Израел на 7 октомври и ще поддържа цялостната инспекция на съда на всички дейности в палестинските територии, съобщи Асошиейтед прес.

Съдът в Хага проверява и води каузи за военни закононарушения, геноцид и закононарушения против човечеството. Палестинският външен министър Рияд ал Малики се срещна два пъти с основния прокурор Карим Хан по време на двудневното си посещаване в Нидерландия, на което той се насочи, с цел да активизира поддръжка за следствие на МНС.

Помолен от публицисти да разяснява дали ще поддържа следствие и на нападението на " Хамас " от 7 октомври против Южен Израел, той сподели, че ПА няма да се меси. " Не можем да споделяме: " разследвайте тук, само че не разследвайте там ", сподели Малики.

МНС стартира следствие през 2021 година на хипотетични закононарушения в палестинските територии, чийто главен предмет бяха военните интервенции против палестинските бойци в линията Газа и разширението на еврейските селища в Източен Йерусалим и на окупирания Западен бряг.

Миналата седмица Хан удостовери, че мандатът му ще обхване и палестинците, направили закононарушения против израелци. Макар и провокирано от предходния огромен спор в Газа, следствието може да проучва изказвания за военни закононарушения и от сегашната война сред Израел и " Хамас ".

Според Израел МНС не има никаква пълномощия в спора, тъй като Палестина не е самостоятелна суверенна страна. Израел не е страна по контракта за основаването на Международния углавен съд и не е измежду 123-те страни, членуващи в него, съобщи Българска телеграфна агенция.

След визитата си в съда Малики разгласи, че Израел води война на възмездие против Газа, която е в прорез с интернационалното право. " Тя няма друга действителна цел с изключение на цялостното заличаване на всяко обитаемо място в Газа ", сподели той.

Той прикани международните водачи да поддържат резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации, импортирана от арабските страни и призоваваща за прекъсване на огъня, което да разреши в Газа да влезе филантропична помощ.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР