Около 50-60 медицински сестри се събраха на национален протест пред

...
Около 50-60 медицински сестри се събраха на национален протест пред
Коментари Харесай

Медицинските сестри протестират за достойно заплащане

Около 50-60 медицински сестри се събраха на народен митинг пред постройката на Министерство на здравеопазването в София. Протестни дейности се организират и пред общините в градовете на страната.

Повече от 33 000 медицински сестри не доближават в страната .

Медицинските сестри упорстват за по-достойни условия на труд, съответно стартово възнаграждение от най-малко две минимални заплати в размер на 1120 лева . и в допълнение възнаграждение за работа в интензивно и незабавно поделение.
 Протестират в болница в Пловдив поради всеобщо овакантяване на медицински сестри
Протестират в болница в Пловдив поради всеобщо овакантяване на медицински сестри

Напускат поради ниското възнаграждение

Други от медицинските експерти обявиха, че също желаят съответно възнаграждение, с цел да могат да си позвол ят да работ ят единствено на едно място , след което да им остава време за отмора и развиване.

Медицинските сестри издигнаха и плакати с надписи " Без нас няма опазване на здравето ", " Заедно сме мощни ", " Да спасим милосърдието " и други.
 Три отделения на пловдивската болница
Три отделения на пловдивската болница " Св. Мина " остават без медицински сестри

В детското поделение две мед. сестри се грижат за 28 деца

Пред натрупалите се публицисти, Вяра Врагова , медицински лаборант от " Майчин дом " съобщи, че няма метод да не поддържа митинга на сътрудниците си за съответно възнаграждение на труда, който поставят. Тя уточни, че желае почтено заплащане в размер на две минимални заплати, защото медицинските експерти поставят доста комплициран труд .

Допълнителните хонорари, които би трябвало да се получават в интензивно поделение, също не са в размер, който би трябвало да подхожда на работата, която се извършва, сподели още тя.

Врагова се закани, че всички медицински чиновниците, които са на работа сега ще вземат участие алегорично в митинга, с лентички " митинг ", а другите, които не са, ще бъдат пред съответните общини.

Медицинската сестра изясни, че работи като лаборант от 24 години и в Националната генетична лаборатория на " Майчин дом " е от 2009 година На сегашния стадий заплатата й е 640 лева и в случай че бъдат изпълнени настояванията на протестиращите, заплатата й ще се повиши двойно .

По думите й трудът на медицинските експерти не е по-маловажен и по-лек от останалите, които са второкласен. Медицинският експерт упорства лечебните заведения да не бъдат търговски сдружения .
 Над 3 хиляди медицински сестри излизат на митинг
Над 3 хиляди медицински сестри излизат на митинг

Негодуват против дефицита на фрагменти, неналичието на млади експерти и ниските заплати

" Ние сме единни и не се разделяме на сестри, фелдшери и рентгенолози. Ние не сме алчни лентяи, които желаят заплати , а желаеме заплати, тъй като работим почтено и качествено ", безапелационна е дамата.

На въпрос на news.bg в какъв размер би трябвало да бъдат спомагателните хонорари на медицинските експерти, Врагова акцентира, че би трябвало да бъдат в подобен размер, който да покрива настъпилите вреди от изключителния и интезивен труд.

Допреди няколко месеца, тя получавала по 2 лева за защитна храна и тези пари били спрени от няколко месеца .

Относно отношението към медицинските експерти в " Майчин дом ", Врагова съобщи за news.bg, че отношението на хората е прелестно, тъй като знаят, че работят положителни здравни експерти в тази болница .
 Борисов дава пари, само че медицинските сестри ще стачкуват
Борисов дава пари, само че медицинските сестри ще стачкуват

Ананиев ги убеждава, че би трябвало да има разговор

Протестът се провежда от обществената мрежа и от организацията на експертите по здравни грижи, които поддържат настояванията на медицинските сестри. Синдикатите също поддържат настояванията на протестиращите , само че те не вземат участие в организацията на експертите по медицински грижи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР