Около 50 000 души се събраха на протест в Брюксел

...
Около 50 000 души се събраха на протест в Брюксел
Коментари Харесай

Хиляди излязоха в Брюксел на протест срещу Covid ограниченията

Около 50 000 души се събраха на митинг в Брюксел против Covid рестриктивните мерки.

В главната си част протестиращите са белгийци, само че към тях се причислиха и жители на Франция, Нидерлания, Германия и Италия.

Основното им искане е да се организира същински публичен спор за ограниченията и, по думите им, в името на свободата и демократичните полезности те приканват тези, които повече не се усещат, че са чути, да се причислят към тях. Те скандираха главно "Свобода ".

Недоволните носеха плакати, заклеймяващи белгийския министър председател Александър де Кро и Covid паспорта, който се изисква за достъп до редица публични заведения и потвърждава имунизация или негативен резултат от проучване. Протестираща съобщи:

"Ваксинирана съм, само че се ядосах, че децата ми бяха принудени също да се имунизират. Направиха го, с цел да са свободни - желаят да пътуват, да вземат участие в спортни надпревари, а не могат да го вършат, в случай че не са имунизирани. Не желаеха, само че бяха изнудени да го създадат. "

Организаторите приканиха да се включат и участници от други страни от Европейския съюз и в тълпата се виждаха и знамената на Полша, Нидерландия и Румъния. Имаше участници също и от Франция и Португалия. Недоволните от рестриктивните мерки скандираха "Свобода! ", а в репортажи се чува и български език.

Днешното шествие в Брюксел е продължение на демонстрации в десетки европейски градове нощес, в които също се включиха хиляди хора, недоволни от имунизационните паспорти и други условия, наложени от държавните управления с концепцията да се овладее пандемията от ковид.

В петък организацията по опазване на здравето на Европейския съюз заяви, че Омикрон е преобладаващият вид в блока и някои прилежащи на него страни.

В Белгия през тази седмица новозаразените надвишават над 60 000 дневно, само че защото Омикрон е по-малко нападателен и поради високият % на имунизираните в Европа, здравните системи не са под толкоз огромен напън, колкото при предходни талази, написа Франс прес.

В петък белгийският министър председател разгласи, че заведенията за хранене и питейните заведения могат да удължат работното си време, само че нощните клубове остават затворени. А прилежаща Франция ще стартира да подвига постопенно рестриктивните мерки поради коронавирус от 2 февруари, откакто управляващите видяха "окуражаващи сигнали ", че вълната от инфекции поради Омикрон спада.

Засега не се оповестява за съществени произшествия.

Това е петият сходен митинг от началото на пандемията.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР