Изплащането на студентски заем ще бъде възобновено. Ето какво трябва да знаете.

...
Около 44 милиона американци със студентски дълг трябва скоро да
Коментари Харесай

Около 44 милиона американци със студентски дълг трябва скоро да започнат да изплащат студентските си заеми, промяна, която може да наложи финансово напрежение на много домакинства след три години и половина пауза. Лихвите по заемите за образование ще започнат да се начисляват в петък, като плащанията ще бъдат възобновени през октомври.

Отлагането на студентския заем започна през март 2020 г. като част от поредица от мерки, свързани с пандемията, насочени към поддържане на финансовата стабилност на домакинствата тъй като COVID-19 затвори икономиката. Оттогава паузата беше удължавана няколко пъти, но Конгресът по-рано тази година блокира допълнителни удължения.

Възобновяването на изплащането на заеми може да е объркващо не само за хората, които са изплащали балансите си преди пандемията , но също така и на млади професионалисти, които са сред четиригодишните випуски, които са получили дипломите си по време на здравната криза. Около 20% от кредитополучателите са тези, които са завършили колеж по време на пандемията и ще бъдат нови в изплащането на заеми, отбеляза Робърт Фарингтън, основател на The College Investor, сайт за лични финанси за хилядолетия.

проучване от U.S. News & World Report. Поради това е от съществено значение да се подготвите, казаха експерти пред CBS MoneyWatch.

„Определено бъдете проактивни и се уверете, че всички сте готови да извършите тези плащания“, каза Майкъл Китчън, експерт по висше образование и изплащане на студентски заеми в LendingTree. „Имаше много промени през този период – може би сте се преместили и обслужващият ви се е променил – така че просто се изправете пред него, ако можете.“

Ето какво трябва да знаете за възобновяването на вашия студентски заем плащания.

Кога започва да се начислява лихва върху студентските заеми?

Лихвите по студентски заем ще започнат да се начисляват отново в петък, 1 септември, според Министерството на образованието.

Кога се дължат плащанията по студентския заем?

Плащанията ще трябва да започне през октомври, казаха федерални служители. Трябва да получите извлечение за фактуриране или друго известие най-малко 21 дни преди датата на падежа на сметката. Ако не получите известие за фактуриране до 21 дни преди датата на падежа, свържете се с вашия обслужващ студентски заем, каза Министерството на образованието.

Как да разбера кой е моят обслужващ заем?

Някои обслужващи заемите са се променили по време на пандемията, което означава, че субектът, който е обслужвал вашия заем преди март 2020 г., може да не е компанията, с която ще работите от октомври. (Някои от промените са изброени от Министерството на образованието на този сайт; например Navient прекрати договора си за обслужване през 2021 г. и неговите акаунти бяха поети от Aidvantage.)

Можете да разберете кой сервиз е обработване на вашите заеми, като влезете в акаунта си на уебсайта на Federal Student Aid и погледнете връзката „Моите обслужващи заеми“. След това се уверете, че можете да влезете в акаунта си при сервиза.

Преместих се. Трябва ли да актуализирам информацията си?

Да, според експерти трябва да актуализирате информацията си с вашия кредитен сервиз. Влезте в акаунта си на сервиз — или създайте нов акаунт, ако нямате такъв — за да проверите личната си информация за контакт. Тъй като са изминали повече от три години, може да се наложи информацията ви да бъде актуализирана.

Как мога да намеря моя лихвен процент и дължима сума по кредита?

Влезте в акаунта си при вашия сервиз — вашият сервиз ще ви каже колко дължите и датата на плащането, според Националната асоциация на администраторите на студентска финансова помощ.

„Запишете си тази информация, за да сте сигурни, че или проактивно извършвате плащане до крайния срок, или сте подготвени средствата да бъдат изтеглени чрез автоматичен дебит“, според организацията с нестопанска цел, която представлява професионалисти по финансова помощ в колежи и университети.

Трябва ли да актуализирам банковата си информация?

Всеки кредитополучател — включително тези, които са имали директни плащания, настроени преди пандемията — трябва да актуализира своята банкова информация, ако плаща чрез директни дебит, отбеляза Фарингтън от The College Investor.

„Ако сте имали директен дебит преди пандемията, познайте какво, всички те бяха отменени по време на пандемията“, каза той.

Фарингтън добави: „Няма да се възобнови — трябва да се регистрирате отново. Притеснявам се, че хората ще си помислят, че няма нищо страшно“ и ще пропуснат плащане поради това.

Какви планове за изплащане на студентски заем са налични?

Кредитополучателите автоматично се включват в стандартния погасителен план — 10-годишен график за изплащане на остатъците си. Но това е и най-скъпият план и някои кредитополучатели може да изпитат шок, когато видят дължимите си плащания през октомври.

Фарингтън подчертава, че има и други планове за погасяване. Новите и съществуващите кредитополучатели трябва да обърнат внимание на прегледа на другите опции за изплащане, като нов план за изплащане, базиран на дохода, наречен „Спестяване на ценно образование“ или (SAVE), план, който наскоро стана достъпен за кандидатите, отбеляза той.< /p>

Първата стъпка е да използвате симулатора на заеми в сайта на Federal Student Aid, за да разберете кой план е най-подходящ за вас, казват експерти. Плановете за изплащане, ориентирани към дохода, или IDR, могат да бъдат полезни, тъй като обвързват плащанията на кредитополучателите с месечния им доход. Около една трета от всички кредитополучатели са записани в IDR, според Pew Research.

Какво представлява планът SAVE?

Планът SAVE е новият план за изплащане, базиран на доходите, от администрацията на Байдън. Може да намали или дори да премахне месечните плащания по заеми за повече от 20 милиона кредитополучатели.

Планът е отворен за кредитополучатели с директни субсидирани и несубсидирани заеми, както и заеми Direct PLUS за завършили и професионални студенти, както и за директни консолидационни заеми, казаха служители на Байдън по-рано този месец.

Въпреки че хората могат да кандидатстват за SAVE сега, планът няма да влезе напълно в сила до следващата година. Например при SAVE кредитополучателите със заеми за студенти ще бъдат намалени месечните си плащания от 10% на 5% от техния дискреционен доход. Но процентът от 5% няма да започне до средата на 2024 г., според Министерството на образованието.

Други елементи на SAVE ще предложат незабавно облекчение, включително премахване на отрицателната амортизация, която позволи лихвите  по студентски заеми да достигнат снежна топка и често оставя кредитополучателите да дължат повече, отколкото първоначално са взели назаем (Можете да кандидатствате за СПЕСТИ на този сайт на Министерството на образованието.)

Каква е средната сума на дълга по студентски заем?

Средно, типичният студент-кредитополучател има федерален студентски дълг от около $38 000, според Education Data Initiative. Но около 54% ​​от кредитополучателите дължат по-малко от 20 000 долара, каза Бордът на колежа. Приблизително 45% от неизплатения дълг по федерален заем за образование се държат от 1 на всеки 10 кредитополучатели със салда над $80 000, според групата.

Какво ще кажете за изтриването на моя студентски дълг?

През юни Върховният съд отхвърли плана на президента Байдън за облекчаване на студентския дълг, който би опростил до $20 000 федерални студентски заеми за отговарящи на условията кредитополучатели.

Часове след решението г-н Байдън обяви, че е наредил на министъра на образованието Мигел Кардона да започне процес съгласно закон, известен като Закон за висшето образование за компромис, отказ или освобождаване на заеми „при определени обстоятелства“.

Докато този процес е в ход, всяко опрощаване на заеми, което се случва съгласно HEA, ще отнеме време, за да се материализира. Всички промени трябва да преминат през договорено създаване на правила, процес, който може да отнеме година или повече. И дори след това планът все още може да бъде изправен пред правни предизвикателства, каза Фарингтън.

„Хората не трябва да затаяват дъх за каквато и да е програма за опрощаване на общи студентски заеми“, добави той.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР