Около 33 милиона фалшифицирани и нелегално разпространявани медицински изделия са

...
Около 33 милиона фалшифицирани и нелегално разпространявани медицински изделия са
Коментари Харесай

Над 80% от аптеките у нас вече са свързани със системата за верификация на лекарствата

Около 33 милиона фалшифицирани и незаконно популяризирани медицински произведения са били регистрирани в Европа през 2020 година. Това заяви пред БНР Илиана Паунова, изпълнителен шеф на Българската организация за верификация на медикаментите. Това са всекидневно по-скъпи лекарства, които са по-атрактивни за престъпния бизнес, добави тя.
Имало е и опити за имитация на маски, проби и дезинфектанти, като към 70 тона дезинфектанти са били хванати, посочи Паунова, базирайки се на данни на Европол.

„ Има проблеми с фалшифицирани медикаменти против Covid-19. В България не са регистрирани такива. По последни данни на Европол имаше предизвестие през декември, че се чака нараснала интензивност във връзка с медикаментите и медицинските произведения против Covid-19 “.

„ Докато имунизациите са под контрола на държавните управления за разпространяване, рискът се понижава доста да бъдат доставяни през противозаконни канали “, означи Илиана Паунова, само че посочи, че подобен риск съществува, когато се вършат поръчки и доставки на лекарства по интернет.

Всяка опаковка лекарствен артикул по лекарско наставление би трябвало да има неповторим идентификационен код, който се вкарва в единна европейска осведомителна система, която е в действие от февруари 2019 година, напомни Паунова.

Когато лекарството доближи до аптеката, се прави инспекция дали е въведен в европейската система. Това е гаранция, че то е създадено от съответния производител и е спазена веригата на доставка. Над 80% от аптеките у нас към този момент са свързани със системата за верификация, разясни Илиана Паунова.

При имунизациите против ковид е бил възложен гратисен интервал за верификацията. Облекчението е най-много за производителите, защото за тях слагането на този код изисква в допълнение време и запас. Верификацията обаче няма да оскъпи имунизациите.

„ Това не е спомагателна инвестиция. Тя се знае от производителите на лекарствени артикули още когато стартират за създават медикаментите “.

Ваксините на „ Астра Зенека “ към този момент са сериализирани, а за тези на „ Модерна “ и „ Пфайзер “ това следва, уточни Паунова.

В Гърция към момента е допустимо да се закупи от аптека лекарствен артикул, който не е регистриран в европейската система, тъй като страната е получила по-дълъг гратисен интервал за включването си в нея. Турция също разполага със своя лична система, която обаче не е обвързвана с европейската.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР