Около 300 превозвачи излязоха на спонтанен протест около 10:30 часа

...
Около 300 превозвачи излязоха на спонтанен протест около 10:30 часа
Коментари Харесай

Спонтанен протест на превозвачи на ГКПП Капитан Андреево

Около 300 превозвачи излязоха на " импровизиран " митинг към 10:30 часа на грничния пункт " Капитан Андреево ", недоволни от усложнения трафик. Те бяха издигнали плакати с искане за по-бърза обработка на камионите и скандираха " Оставка ". Протестиращите не са имали позволение за провеждането на митинга и са основали в допълнение усложнение на трафика през граничната вадичка, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Спонтанният " митинг, както го дефинираха уредниците му, стана сега, когато министърът на превоза Николай Събев имаше среща с турските си сътрудници в опит за разрешаване на казуса с опашките на браздата.

Освен министъра там бяха и депутатите от Комисията за надзор над службите, които организираха изнесено съвещание на южната ни граница. Протестиращите се пробваха да блокират депутатския конвой, с който бяха още основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров и шефът на " Гранична полиция " Деян Моллов, само че до произшествия не се стигна.

На Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " е горещо от към два месец, откакто ръководещите отстраниха от пункта която осъществяваше фитосанитарния надзор. Тя беше отстранена от пункта, тъй като договорът ѝ, подписан точно на Нова година, се оказа нереален.

Шофьори: Чакаме по шест денонощия

Шофьори обявиха, че за влизане от Турция в България се чака шест денонощия , което по думите им е неприемливо. Според тях протичащото се сега с големите опашки е провокирано от затварянето на частната лаборатория за фитосанитарен надзор на пункта.

" От няколко месеца сигнализираме, че няма съответни транспортни политики, които би трябвало да се осъществят от министъра ", сподели изпълнителният шеф на Съюза на интернационалните превозвачи Йордан Арабаджиев.

" Тук трябват ограничения в кратковременен и дълготраен проект. Ясно е, че този пункт не може да поеме по-голям поток ", добави той. По думите му не са били изпълнени обещанията на министър Събев от януари пропускателната дарба да се усили с 30%.

Браншът е тук, тъй като нямаме разговор с министъра, което е и нашето гледище, добави Магдалена Милтенова, ръководител на Конфедерацията на автобусните превозвачи. Между от известно време прехвърчат искри, като тя даже се закани да съди министъра.

В 14 часа превозвачите прекратиха митинга, само че дадоха обещание да има нови.

Събев: До седмица тапата от 3500 камиона ще бъде обработена

В ход са незабавни ограничения за облекчение на усложнения тежкотоварен трафик от Турция към България през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “, увери министърът на превоза Николай Събев. Той беседва на пункта със заместник-министъра на търговията на Турция с сектор " Митници " Туна Тургай, валията на Одрин и началници на митнически служби.

Договорихме се, че от българска страна ще бъде увеличена скоростта на прекосяване и потенциала на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " до 2000 камиона на денонощие и на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Лесово " до 1000 камиона на денонощие , сподели Събев.

По думите му сега на турска територия има " запушалка " от 3500 камиона.

В същото време всекидневно на границата идват 1300 - 1500 тежкотоварни транспортни средства.

Министърът на превоза заяви, че на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " към този момент са командировани 25 спомагателни чиновници от " Гранична полиция " и 25 от организация " Митници ".

Идеята е в прозорец от една седмица с подобен по-висок потенциал на прекосяване да се „ обере “ тази вълна и да се премине в регулярната скорост на прекосяване, обясни Събев.

Той адмирира напъните на чиновниците на земеделското министерство за прекосяването на фитосанитарния надзор на пункта в държавни ръце.

Събев сподели още, че до септември се възнамерява още едно увеличение на потенциала на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " с 50 %.

Държавата прави лаборатория на границата

Имаме към този момент сделка с организация " Митници " да инсталираме лаборатория за фитосанитарен контролна пункта, сподели заместник-министърът на земеделието Иван Христанов.

По негови думи тя ще може да обслужва даже нараствания трафик за по-малко от един час на транспортно средство.

Срокът за стартирането на държавната лаборатория на пункта е 4-5 месеца, тъй като би трябвало да се разгласи социална поръчка, която сигурно ще бъде обжалвана неведнъж, с цел да се спъва процеса, разяснява Христанов.

Той сподели още, че сега няколко превоза дневно карат пробите в централната лаборатория на Българската организация за сигурност на храните в София и те съвсем не се бавят.

След разбор също така установихме, че имаме фрапантно понижение на стоките, които се управляват лабораторно, акцентира Христанов.

Международният имидж на България единствено се усъвършенства и няма по какъв начин да се утежни, тъй като декларативното отношение на страната да подсигурява контрола на границата е най-силната гаранция, сподели Христанов.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР