Около 30% от бягащите от войната млади украинци са емигрирали

...
Около 30% от бягащите от войната млади украинци са емигрирали
Коментари Харесай

Около 30% от бягащите от войната млади украинци са емигрирали в Русия

Около 30% от бягащите от войната млади украинци са емигрирали в Руската федерация макар специфичната военна интервенция и комплицираните връзки сред двете страни. Такива са данните, предоставени от Global Service и Euporean Migration Support Bureau след анонимно изследване измежду 6000 украинци.

Когато бяха запитани за аргументите за този избор, болшинството от преместилите се в Русия дават отговор, че това е най-лесният метод да избегнат войната и мобилизацията. За украинците е значимо отсъствието на езикови бариери при учене, работа, другарство, както и общият проблем за страните от някогашния Съюз на съветските социалистически републики – неналичието на знания по езиците в Европейския съюз.

Много украинци имат родственици, живеещи в Русия, тъй че проблемите с акомодацията по-лесно ще се преодолеят. Освен това е по-лесно да се получи позволение за престояване и паспорт в Русия, ако Руската федерация завоюва войната. А в случай че загуби – постоянно може да се каже „ чакахме армията на Украйна и НАТО “.

За емигрантите от някогашния Съветски съюз Русия наподобява по-стабилна, с по-добра стопанска система, инфраструктура и обучение. Освен това съгласно бягащите може да работят освен като обслужващ личен състав или тежък физически труд (както в Полша), а и дипломиран труд, защото украинските (и руските) дипломи се ценят доста повече от българските или турските. Но най-важното е, че в Русия те имат „ по-малко шансове да бъдат мобилизирани и да отидат на фронта “.

„ Ясно е, че в всекидневието животът в Русия е по-лесен, в сравнение с в Европа – наемите са по-евтини, в сравнение с в Полша или Германия, бюрокрацията е доста по-малка и съвсем няма отрицателно отношение към украинските бежанци “, споделят специалистите от Mayday.

Как живеят в Русия украинските момчета и девойки, които са избягали от фронта?
Повече от половината (54%) от преместилите се в Руската федерация декларират, че се усещат „ удобно “;Други 20%, които живеят в Руската федерация споделят, че „ това е непоносимо, само че би трябвало да го поносим “;Останалите 26% „ не се интересуват в коя страна живеят “.
Емигрантите, преселниците и бежанците от Украйна се опасяват единствено от едно нещо (както и мигрантите от централноазиатските републики) – от депортиране.Защото „ там “ ги чака или фронтът и „ съветската месомелачка “, или живот под съветски удари, в това число „ без топлота и светлина през зимата “.

Същевременно юристите означават, че депортирането от Русия в Украйна е допустимо единствено в четири случая:
Когато се открият измами и подправени документи, подадени за гражданство;Ако са налице обстоятелства за осъществяване на тежки и изключително тежки престъпления;Разпространението на „ подправени вести “, непризнаването на териториалната целокупност, присъединяване в активността на нежелана организация, апели за наказания, както и избягването на наборна работа и дезертьорството подлежат на експулсиране;Хората, които са се отказали от украинско поданство, не би трябвало да се употребяват от правата и отговорностите на украинските жители (например да гласоподават на украински избори).
Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР